Američki magazin Forin afers: Hrvatska glavna brana od Rusije na Balkanu

Američki magazin Forin afers: Hrvatska glavna brana od Rusije na Balkanu

02/08/2017 Off By

 

Umerena hrvatska vlada pod vođstvom premijera Andreja Plenkovića trenutno je najsnažniji saveznik Zapada u borbi protiv ekspanzije Rusije na Balkanu, piše američki magazin Forin afers.

U tekstu pod naslovom “Hrvatska, Rusija i velika igra na Balkanu” list ocenjuje da “stabilnost Hrvatske ili njen nedostatak ima dalekosežne implikacije i po Evropu i po SAD jer može da proremeti ravnotežu unutar već uzdrmane EU i da utiče na pogoršanje situacije na Balkanu opterećenom ekonomskim problemima, političkom korupcijom i rastućim nacionalizmom “.
Podsećajući na zbivanja od pre godinu dana u tekstu se navodi da je Plenkovićeva vlada uspela da se odvoji od nacionalističke, ultrakonzervativne baze unutar vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), da je usvojila umereniju retoriku i fokusirala se na ekonomski oporavak i manje agresivnu spoljnu politiku prema susedima na Balkanu.
Smanjene su tenzije sa Srbijom deblokadom njenih pristupnih pregovora sa EU, usvojena je politika nemešanja vezano za BiH i tamošnje Hrvate, dok je u EU Hrvatska prvi glas u zalaganju za jedinstvo, navodi Forin afers.
Magazin, međutim, piše da umerenoj hrvatskoj vladi pod vođstvom Plenkovića preti opasnost sa desnog krila stranke na stranačkim izborima u HDZ na jesen i da takav razvoj situacije otvara pitanje mogu li u Hrvatskoj prevladati umerene snage i da zadrži zemlji na kursu napretka.
Uz ocenu da “opasna putanja razilaženja unutar EU, zajedno sa izazovima koje postavljaju Bregzit, terorizam i pretnja Rusije, znači da je Evropi, ako želi da preživi, potreban podsticaj od umerenih vlada koje se zalažu za jedinstvo” Forin afers dodaje da je “još važnija od njenog pro-EU uticaja uloga politički umerene Hrvatske u stabilizaciji Balkana “.
Nazadovanje demokratije u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, kao što su Srbija i Makedonija, učinilo je region osetljivim na rusko mešanje, a ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio je nacionalno cepkanje i društveno-ekonomske slabosti da oživi tradicionalnu rusku sferu uticaja na Balkanu, piše Forin afers.
Magazin dodaje da je primarni cilj Kremlja u regionu držanje balkanskih država van zapadnih institucija, NATO i EU a sekundarni da kontroliše izvore energije u regionu kako bi balkanske zemlje u potpunosti zavisile od Rusije.
Balkan je posebno važan s obzirom na pokušaj istočne Evrope da postigne veću energetsku nezavisnost. Dok Poljska i Ukrajina grade sopstveno regionalno gasno čvorište, Putin odgovara gasovodom preko teritorije bivših jugoslovenskih republika. U 2016. godini, Rusija je završila 75 miliona dolara vrednu deonicu gasovoda u Makedoniji, pokrivajući ceo trošak, dok u Bosni, Rusija planira da zaobiđe centralnu valst i izgradi gasovod u većinski srpskom entitetu Republici Srpskoj, piše Forin afers.♦