Slučaj optuženih radikala za nepoštovanje suda: Hag traži transkripte i video o nihovom saslušanju u Beogradu

Slučaj optuženih radikala za nepoštovanje suda: Hag traži transkripte i video o nihovom saslušanju u Beogradu

29/07/2017 Off By
Tužilaštvo Haškog suda sopštilo je juče (petak) da je krajem maja zatražilo od predsednika Višeg suda u Beogradu i sudije za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine transkripte i snimke sa saslušanja troje radikala, čije je izručenje Hagu sud odbio, pošto je zaključio da za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi.

Prvostepenu odluku je doneo upravo sudija kome se tužilaštvo obratilo, a potvrdilo je kazneno vanraspravno veće suda, pošto su zaključili da prema srpskom Zakonu o saradnji s Haškim sudom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.
Sud smatra da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.
Tužilaštvo u Hagu je sada zatražilo i pomoć Haškog suda za pribavljanje transkripata i snimaka postupka koji se tiču i saslušanja radikala pred sudijom, kao i transkripata i snimaka sednice krivičnog veća koje je potvrdilo odluku o neizručenju Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, koji je nedavno preminuo.
Haški sud inače smatra da je Srbija dužna da sarađuje “po svakom zahtevu za asistenciju”, pa i u slučajevima koji se tiču nepoštovanja suda, a prošle godine je od Srbije tražio i da se promeni zakonodavstvo tako da se omogući izručenje radikala.
Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.(Agencije)♦