Konferencija za medije dva ministra – Dačića i Zaharijeve: “gde god da krenemo – čeka nas Kosovo!”

Konferencija za medije dva ministra – Dačića i Zaharijeve: “gde god da krenemo – čeka nas Kosovo!”

25/07/2017 Off By

Ranka Čičak

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bugarske, Ivica Dačić i Ekaterina Zaharijeva rekli su posle današnjeg susreta novinarima da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou. Ekaterina je čak izračunala da im je ovo peti sastanak ovog meseca. Ti će se stastanci nastaviti, jer od početka sledeće godine Bugarska predsedava EU, a i njoj je, kao i nama, veoma važno da Srbija što pre uđe u Evropu.

Ekonomska saradnja dve zemlje je negde između 700 i 800 miliona evra, a povećaće se izgradnjom istočnog kraka Koridora 10. Zajedničke teme dve zemlje su i pruga, autoput Beograd – Sofija, čija izgradnja startuje sledeće godine, zatim gasovod. Dačić kaže da on i njegov bugarska koleginica žele da nađu zajedničke interese bez teorija zavere:
-Ove godine 88 hiljada turista iz Bugarske već je posetilo Srbiju. Kineza je bilo 5 hiljada. Bugari su na drugom mestu po broju poseta našoj zemlji. Uskoro u Nišu pravimo biznis forum naših i bugarskih privrednika. Privreda je najvažnija u saradnji. Ekaterina i ja dogovorili smo se danas da, ako imamo problema, to rešavamo među sobom, a ne preko politike. Srbija će kao kandidat za priključivanje EU pomagati Bugarskoj dok ona bude predsedavala.
Ekaterina smatra da bi EU bila nekompletna bez Srbije i da je EU velika pogodnost za ekonomski razvitak Srbije, kao što je to bilo i sa ekonomijom Bugarske, koja je svoj BDP povećala za 4 puta kada je ušla u Evropu. Ponudila je Srbiji svu pomoć i iskustvo Bugarske kada je ulazila u Evropu, a i eksperte za ljudska prava i pravnu regulativu koje zahtevaju članovi 23 i 24 pregovora.
Na pitanja novinara da li su dva ministra razgovarali o ekstradiciji bugarskog državljanina koji je u srpskom zatvoru, oboje su odgovorili da nisu.
Dačić je na pitanje da li je njegova izjava o makedoskom imenu ohladila odnose dve zemlje odgovorio:
-Mi želimo poboljšanje odnosa. Rekao sam da smo mi priznali ime koje je Makedonija imala. Šta je to loše? Mi smo uvek bili na njihovoj strani, a oni su uvek glasali protiv naših interesa.
Novinare je zanimalo njegovovo mišljenje o najavi predsednika Vučića da će o kosovskim temama razgovarati sa svim strukturama društva.Rekao je da je naša javnost podeljena na one koji veličaju naše izgubljene bitke i na suprotnu stranu koja kaže – dignimo ruke od Kosova:
-Stvari su se promenile. Srbija ne želi ništa protiv interesa drugih naroda. Eto i mene su napali što sam potpisao Briselski sporazum. Pozivali su se na Ustav. A ja predlažem svakomkoji tako govori, da uzme Ustav pod mišku i ode u Prištinu. Nije sve u Ustavu, već u realnom životu.Ja sam predlagao da se kosovsko pitanje reši tako što će se naći i pokušati prevazići njegov razlog. Da se reši uzrok sukoba. Mi smo sprečili da oni uđu u NATO i OUN, ali Evropa ne želi dalje takve konflikte. Eto, kako god i gde god da krenemo – čeka nas Kosovo. Sada neki napadaju Vučića da pravi teren za priznavanje Kosova. A ja bih bio srećan da se razgovor koji on najavljuje na tu temu, održao još pre 10 godina.♦