Travel Channel savetuje britanske turiste: u Hrvatskoj ne pominjajte Jugu i Srbe!

Travel Channel savetuje britanske turiste: u Hrvatskoj ne pominjajte Jugu i Srbe!

24/07/2017 Off By

Britanski Travel Channel savetuje Ostrovljane koji odlaze u Hrvatsku na odmor kako se ponašaju u zemlji.
“Turistički dragulj s 1200 ostrva, azurnim morem, pitoresknim selima i bogatom istorijom”, opisuje tako Travel Channel Hrvatsku.
Za razliku od drugih evropskih zemalja, u kojima je prevoz vozom najlakši, u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatske železnice povezuju mnoge gradove, ali ne i one na jugu. Zato je bolje voziti se autobusom. “Hrvatske železnice će vas zbuniti”, piše Travel Channel.
U Hrvatskoj se lako unajmi auto u rent-a-caru, no gotovo svi su s manualnim mjenjačem. Ne pričajte na telefonom dok vozite, to je izričito zabranjeno u Hrvatskoj.
Njihovi vozači ponekad agresivno pretiču, pa bolje gledajte na putu, nego na divan krajolik.
“Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa treba paziti u prometu”, upozorava Travel Channel.
U Hrvatskoj je preko 90 posto katolika i vera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mesto ima svog sveca zaštitnika i feštu koju priređuju na njegov dan.
Obratite pažnju na svetišta, raspeća i crkve i prema njima se odnosite s poštovanjem.
Rat koji je počeo 1991. i nakon kojeg je Hrvatska stekla nezavisnost još uvek živi u glavama mnogih stanovnika, a Hrvati se posebno ponose svojim patriotizmom. Tokom istorije često su bili pod vladavinom drugih – Mađara, Turaka, Austrijanaca, Talijana i Jugoslavije, no ako Hrvatsku povežete s Jugoslavijom, lako ćete im dići živce.
Nemojte ih slučajno zvati Jugoslavenima ili uspoređivati sa Srbima, za neke je to još osetljiva tema.
Ako želite da svučete gornji deo bikinija, možete to slobodno da napravite na gradskim plažama. Morate da budete diskretni na jugu, gde su konzervativniji. Nikako to nemojte da radite u Vrbniku na Krku i u blizini crkvi.
Pazite na korak ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti, posebno u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom zaleđu zbog opasnosti od mina.(Agencije)♦