Počele pripreme za vađenje potonule flote iz Drugog svetskog rata

Počele pripreme za vađenje potonule flote iz Drugog svetskog rata

20/07/2017 Off By

 

Pripreme za početak realizacije Projekta vađenja potonule flote iz Drugog svetskog rata, koji je inicirala potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, započele su juče u Prahovu, a u narednom periodu očekuje se dolazak nemačkih ronilaca koji će raditi na podvodnom snimanju brodova.
Procenjena vrednost projekta, koji realizuje Ministarstvo u saradnji sa Vladom SR Nemačke i Programom za razvoj UN (UNDP), iznosi 20 miliona evra, a podrazumeva vađenje između 14 i 23 potopljena broda koja utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od Hidroelektrane “Đerdap 2”.
Veljko Kovačević, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je juče zajedno sa predstavnicima nemačkog ministarstva odbrane i UNDP-a obišao lokacije na kojima se nalaze potopljeni brodovi u Prahovu, rekao je da je projekat važan ne samo za Srbiju, već i za sve podunavske zemlje, kao i da je Ministarstvo već počelo sa pripremnim radnjama.
“Cilj projekta je da do 2020. godine potopljeni brodovi koji ugoržavaju bezbednost plovidbe budu izvučeni iz korita reke, kako bismo povećali plovnost Dunavom i omogućili nesmetanu plovidbu u ovom sektoru“, rekao je Kovačević.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane SR Nemačke će nakon povratka delegacije u Nemačku utvrditi tačan termin dolaska specijalizovanog tima ronilaca u Srbiju, koji će izvršiti prvo od nekoliko planiranih podvodnih snimanja potopljenih brodova.
“U narednih godinu dana u saradnji sa nemačkim roniocima radićemo na ispitivanju prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je preduslov za bezbedno vađenje flote iz Dunava. Na bazi ovih snimanja biće ažurirana tehnička i tenderska dokumentacija, sa kojom će Ministarstvo aplicirati za finansiranje projekta iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije“, objasnio je Kovačević.
Planirana ulaganja u razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava iznose ukupno 66,5 miliona evra i realizuju se uz pomoć Evropske unije. Realizacija projekata omogućiće rast obima rečnog transporta, kao i povećanje investicija u podunavskim opštinama.(Press MGSI)