Ministar Vulin i ambasador Vukićević svedoci u predmetu protiv Dodika

Ministar Vulin i ambasador Vukićević svedoci u predmetu protiv Dodika

18/07/2017 Off By
Tužilaštvo BiH formiralo je predmet na osnovu prijave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića protiv predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Predmet je dat u rad postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Izetbegović je u prijavi naveo da je “7. jula 2017. godine, Dodik, u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, rekao: „Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih koje su tražili i samo usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način…“.
Izetbegović je naveo i da je time Dodik počinio krivična djela – izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona, te krivično djelo sprječavanja povratka izbjeglica i raseljenih lica iz člana 146. stav 1. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
Interesantno je i to da se o Dodikovoj izjavi ni na koji način nisu oglasili, iako su bili na pomenutom skupu, ambasador Srbije u BIH Stanimir Vukićević i srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin.
O svemu bi ipak mogli progovoriti jer će se, kako doznajemo, naći među prvim svjedocima Tužilaštva BIH u predmetu protiv Dodika.(Vijesti.ba)♦