AFP: Balkan između ruskog gasa i EU!

AFP: Balkan između ruskog gasa i EU!

18/07/2017 Off By

 

Francuska novinska agencija “Frans pres”bavi se Balkanom navodeći da se Zapad i Rusija takmiče ko će kontrolisati transport prirodnog gasa na ovom području, u okviru nastojanja da realizuju svoje geopolitičke agende.

Iako Zapad može da ponudi balkanskim zemljama izvesne beneficije, u kao što je članstvo u Evropskoj uniji ili investicija, Rusija je u prilici da zaigra na kartu energetike, piše AFP:
“U ukupnoj energetskoj potrošnji EU, gas ima učešće od gotovo jedne četvrtine, a ruski “Gasprom” je samo prošle godine pokrivao čak trećinu evropskih potreba za gasom. Zavisnost od gasa će na području Balkana u budućnosti samo rasti, jer se elektrane na ugalj gase pod pritiskom EU”..
U toku je realizacija niza projekata za tranzit gasa, koji bi, kako ocjenjuje AFP, mogli da smanje energetsku zavisnost tog regiona od Rusije. Projekat “Transjadranski gasovod” (TAP), koji podržava EU, trebalo bi da azerbejdžanski gas dopremi preko teritorije Turske, Grčke, Albanije i preko Jadranskog mora do Italije, a prve isporuke bi trebalo da krenu 2020. godine.
Takođe je planirana izgradnja terminala za tečni prirodni gas (TPG) na hrvatskom ostrvu Krk, koji delimično finansira EU, a koji bi mogao da, kako ocenjuje francuska agencije, pojača konkurenciju između Zapada i Rusije. Evropljani, takođe, podržavaju Jadransko-jonski gasovod (IAP), koji bi trebalo da ide od Albanije preko Crne Gore i Bosne do Hrvatske.
Sa druge strane, Rusija je u oktobru prošle godine potpisala sporazum sa Turskom o izgradnji gasovoda “Turski tok”, kojim će se ruski gas ispod Crnog mora dopremati do Evrope.(Agencije)♦