Visoki predstavnik Incko kritikuje izjave Milorada Dodika

Visoki predstavnik Incko kritikuje izjave Milorada Dodika

16/07/2017 Off By
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da se komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, i genocid u Srebrenici, ne smju da se koriste kao platforma za raspirivanje etničke, verske netrpeljivosti ili mržnje.

„Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog”, rekao je Incko, komentarišući izjave predsednika RS Milorada Dodika koje je dao u Bratuncu.
“Žrtve strašnih zločina počinjenih tokom rata, bez obzira da li se radi o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostali, moraju da se poštuju. One zaslužuju mir i da se tretiraju na dostojanstven način, a ne da se zloupotrebljavaju za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su uprkos svim teškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima odlučili da ponovo izgrade svoje živote kao povratnici”, rekao je Incko.
Visoki predstavnik Inzko je podsetio da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma jasno kaže da svaka izbeglica i raseljena osoba ima pravo da se slobodno vrati u svoj predratni dom u Bosni i Hercegovini i da će strane – potpisinice Dejtonskog sporazuma osigurati da se izbeglice i raseljene osobe mogu da se vrate u sigurno okruženje, „bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, verskih uverenja ili političkih stavova“.
Aktivnosti ili izjave usmerene protiv ovih eksplicitno navedenih i izvornih odredbi protivne su Dejtonskom sporazumu koji su potpisale sve strane.
“Jedini cilj izjava, kao one kakve je nedavno dao predsednik entiteta RS Dodik, jeste da unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH. On bi trebao da zna da nikakva politička kampanja ne može da opravda takve izjave. Međutim, građani znaju bolje: pokazali su brojnim primerima da znaju kako zajedno da živje u miru, toleranciji i dostojanstvu“, rekao je visoki predstavnik.(Agencije)♦