Združenom akcijom građna sprečeno rušenje romske barake u Rakovici

Združenom akcijom građna sprečeno rušenje romske barake u Rakovici

15/07/2017 Off By
Solidarni građani su se okupili juče, 14. jula da udruženim radom poprave ono što su batinaši ilegalno porušili, a država odbila da zaštiti – jedini krov nad glavom dve romske porodice u ulici Vidikovački venac bb.

Građevinski preduzimač koji je od opštine Rakovica dobio pravo da gradi na zemljištu na kom ove porodice žive od 2009. godine, ne krije da je upravo on angažovao navijače FK Rad da ljudima sruše jedini dom, bez ikakvog pravnog osnova, uprkos privremenoj meri zabrane iseljenja koju je izrekao Evropski sud za ljudska prava, i uprkos odluci suda u Srbiji kojom je poništeno rešenje o iseljenju. Iako su nasilnici otvoreno pokazali da ne prezaju ni od čega i zapretili da će 30. jula doći ponovo da završe započeto rušenje, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu još uvek nije reagovalo na krivičnu prijavu koju je protiv batinaša i njihovih nalogodavaca podnela organizacija Jednakost.
Romske porodice su policijskoj stanici podnele zahtev za policijsku zaštitu. Policija je uvažila njihov zahtev, tako da ih od juče patrole redovno obilaze.
Naporedo sa pritiscima na nadležne državne institucije da zaštite romske porodice od nasilja, solidarni građani i građanke organizovali su se da poprave porušeno, da podrže progonjene porodice i izbore se za krov nad glavom.♦