Crveni krst Srbije: Odmaralište „Krista Đorđević“ u Baošićima i ove godine prepuno dece

Crveni krst Srbije: Odmaralište „Krista Đorđević“ u Baošićima i ove godine prepuno dece

14/07/2017 Off By

 

Kao i proteklih godina i ovog leta, Dečje odmaralište „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog, Crvenog krsta Srbije biće prepuno dece.


U odmaralištu će tokom letnje sezone na oporavku biti 2.088 dece iz 108 gradova i opština u Srbiji.
U ove julske dane, u odmaralištu boravi 250 dece: 50 dece sa Kosova i Metohije (iz Hoče, Orahovca, Gore ,Dragaša, Obilića i Vučitrna) čiji boravak je omogućila Pokrajinska organizacija Crvenog krsta Kosova i Metohije,105 dece korisnika narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina iz Kanjiže, Subotice, Petrovca, Velike Plane, Stare Pazove i Bečeja, čiji boravak finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,
U Baošićima borave i deca korisnika narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina čiji su boravak na moru omogućili građani Beograda uplatom na račun Crvenog krsta Srbije (uplatnica koja je tokom marta uz račun „Infostana“ upućena Beograđanima), 20 dece korisnika narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina čiji oporavak je omogućila kompanija „Canon“ a u okviru globalne saradnje sa Pokretom Crvenog krsta na evropskom nivou, 50 dece iz 7 sredina u Srbiji koja su tokom godine učestvovala u programu „Promocija humanih vrednosti“, a čiji boravak na moru finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju(SDC). To su deca koja dolaze iz Starog Grada, Čukarice, Mladenovca, Voždovca, Rakovice, Šapca i Mionice.
Program letnje škole za decu, u ove julske dane, kada će odmralište posetiti i grupa novinara, realizuje 7 mladih volontera Crvenog krsta iz Novog Sada, Rume i Ćićevca.
Crveni krst Srbije i ove godine upućuje na oporavak u svoje odmaralište na moru decu korisnike narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina Republike Srbije. Sredstva za oporavak dece prikupljena su od građana Beograda tako što je sa martovskom uplatnicom „Infostana“ stigla i pojedinačna uplatnica Crvenog krsta Srbije kojom se građani pozivaju da učestvuju u ovoj akciji. Do 9. jula 2017. prikupljeno 3.371.791,86 dinara, a u akciji je učestvovalo 8.544 domaćinstava Beograđana koja su uplatila sredstva za oporavak dece na moru. Pored građana Beograda pozivu Crvenog krsta Srbije odazvalo se i 27 firmi i preduzeća koja su svojim sredstvima pomogli oporavak dece korisnika narodnih kuhinja i đaka pešaka. Najmanja uplata na uplatnici Crvenog krsta Srbije iznosila je 1 dinar, a najveća 15.000 dinara. Banka „Poštanska štedionica“ oslobodila je provizije sve uplate građana za ovu namenu. Od ovih sredstava na moru će boraviti 109 dece korisnika narodnih kuhinja i đaka pešaka, iz 5 sredina u Srbiji. Deca koja se upućuju na oporavak uzrasta su od 7 do 14 godina starosti, a oporavak svake grupe traje 10 dana.
Pored Beograđana i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije opredelilo je 14.8 miliona dinara za oporavak 477 dece korisnika narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošiću. Zahvaljujući ovom ministarstvu oporavkom na moru obuhvatiće se deca iz 24 sredina u Srbiji, a grupe će činiti 25 dece.
Inače letnja sezona u ovom odmaralištu počela je 8. maja, a završiće se 31.avgusta. (Press CKS)♦