Makedonija: referendumom do imena

Makedonija: referendumom do imena

13/07/2017 Off By

 

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov smatra da će “definitivno biti referenduma” o stavu države oko eventualne promene imena Makedonija.

On je Rojtersu izjavio da li će Makedonija jednog dana biti otvorena za promenu imena: “to veoma kompleksno pitanje koje uključuje emocije i identitet. Za rešavanje tog pitanja potrebno je da imamo proces koji će stvoriti nacionalnu poziciju o tome, rekao je Dimitrov. Tokom nedavne posjete Atini predložio je Grčkoj da dozvoli Makedoniji da se pridruži NATO pod imenom priznatim u Ujedinjenim nacijama – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a da se nastave pregovori o dugoročnom dogovoru.
“Moja poruka u Atini je bila da u Makedoniji imamo nov početak, molim vas razmislite kakvog suseda biste želeli da imate na vašem severu”, rekao je Dimitrov.
Kada je reč o odgovoru Grčke, Dimitrov kaže da ne očekuje pomak preko noći već da će to biti postepen proces.
O odnosima Makedonije i Bugarske, Dimitrov kaže da su dve zemlje dogovorile tekst sporazuma o prijateljstvu sa ciljem da se reši višegodišnji spor i tenzije.
“Potpisivanje sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom doprineće našem kredibilitetu, da smo ozbiljni i da želimo prijatelje u našem regionu”, rekao je Ministar. Sporazum sa Bugarskom bi trebalo da bude potpisan 2. avgusta.♦