Odluka Ustavnog suda BiH naljutila srpske političare iz RS

Odluka Ustavnog suda BiH naljutila srpske političare iz RS

07/07/2017 Off By

 

Srpski političari u Bosni i Hercegovini zapretili su političkom krizom najavivši da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH koji je odbacio zahtev iz Republike Srpske da se neustavnima proglase 1. mart i 25. novembar koji se obilježavaju kao državni praznici.

Predsedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik uputili su oštre kritike na račun Ustavnog suda omalovažavajući njegovu ulogu i optužujući suce za političku pristranost.
“To je politička odluka motivisana isključivo donošenjem loših odluka za srpski narod”, izjavio je Dodik koji je rekao kako će sada insistirati da se iz Ustavnog suda povuku dvojica sudija srpske nacionalnosti čime bi sud, po njegovu mišljenju, izgubio svaki legitimitet.
Ustavni sud čine po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda i trojica inozemnih sudaca a odluke donosi većinom glasova.
Dodik tvrdi kako je odbacivanje zahtjeva iz RS-a rezultat “okupacijske” sprege bošnjačkih i stranih sudaca.
“Mi se nalazimo u jednoj zarobljeničkoj, da ne kažem poziciji okupacije od strane suda koji je motivisan ne ustavom ili zakonom već isključivo političkim motivima muslimana u BiH”, izjavio je Dodik.
Mladen Ivanić na vanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu takođe je rekao kako suci Ustavnog suda presuđuju po političkim, a ne zakonskim kriterijima.
“Ovo je dodatna komplikacija, dodatno dizanje tenzija i dodatno bavljenje prošlošću o kojoj nemamo isti stav, niti ćemo ga imati još dugo. Umesto da se bavimo budućnošću i stvarnim životom mi ćemo potrošiti dane pričajući o posljedicama ove odluke”, kazao je Ivanić.
Predsjednik Narodne skupštine RS Nedjeljko Čubrilović kazao je kao je presuda dokaz da je Ustavni sud potpuno politički.
Najdalje u optužbama je otišao Čubrilovićev zamenik Nenad Stevandić koji je izjavio kako je presudom Ustavnog suda BiH potvrđeno da u toj državi vladaju “šerijatska pravila”.
Svi srpski političari najavili su kako u RS-u neće obeležavati 1. mart i 25. novembar ali zato hoće 9. januar kao dan tog entiteta kojega je Ustavni sud proglasio neustavnim još 2015. godine.(Agencije)♦