LSV: Nedimović da kaže kako će sprečiti da stranci kupuju zemlju

LSV: Nedimović da kaže kako će sprečiti da stranci kupuju zemlju

06/07/2017 Off By

 

Potcenjivački pristup i ignorisanje potrebe detaljnog upoznavanja javnosti o prodaji oranica strancima, koje će nastupiti za samo 57 dana ako se ne izmeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, očigledan je primer neprofesionalnosti državnih službenika Ministarstva poljoprivrede i potpuno je neprihvatljiv Ligi socijaldemokrata Vojvodine, kaže narodna poslanica LSV Olena Papuga:

“LSV traži da Branislav Nedimović, kao ministar nadležan za jednu od krucijalnih tema u ovom trenutku, a to je izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojom se mogu ublažiti posledice stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, obavesti javnost i ažurnije pokrene javnu raspravu o koracima koje Ministarstvo priprema.
Predsednik LSV i narodni poslanik Nenad Čanak prošle nedelje, u sredu 28. juna u Narodnoj skupštini Republike Srbije podneo je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ni posle sedam dana nema odgovora iz Ministarstva ni Ligi, ni javnosti o tome da li je ovaj predlog prihvaćen.
Liga socijaldemokrata Vojvodine je 18. pa ponovo 26. aprila javno pitala o potezima koje Vlada i Ministarstvo pripremaju. Takođe, i tada je ponudila saradnju na rešavanju ovog važnog pitanja za naše građane i građanke. Ignorisanje ovih inicijativa pokazuje neuvažavanje političke partije koja se najduže i najozbiljnije bavi pitanjem pripreme efikasnih predloga izmene ovog zakona.
Neuvažavanje poziva za razgovor sa predstavnicima drugih političkih partija se možda može pripisati viđenju političkog ophođenja predstavnika Ministarstva , ali potcenjivanje obaveze da se javnost upozna sa rešenjima, koje Ministrstvo priprema, i otvori javna rasprava nemaju nikakvo racionalno opravdanje.
Šturo obaveštenje koje je dato 12. marta, u toku izborne kampanje, da će Srbija zaigrati na kartu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu i pokušati komplikovanjem uslova prodaje da ograniči broj stranaca koji bi mogli da konkurišu za srpske oranice i kratka vest o uslovima kupovine koju je objavila dnevna novina, nije ni blizu onoga što je Ministarstvo dužno da objasni zabrinutim poljoprivrednicima, stručnoj javnosti i građanima Srbije.
Pozivamo Vas da dok još nije kasno iskoristite znanje i dobru volju ljudi koji su spremni da se uključe u rešavanje ovog, toliko značajnog pitanja za našu zemlju, jer je obaveza prodaje zemlje strancima po SSP-u samo vrh ledenog brega. Čak, iako se za ovo pitanje nađe najbolje rešenje, ostaje pitanje problema stranih firmi koje osnivaju društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i na taj način kupuju naše oranice.
Ova kompleksna oblast traži širi front od usko kabinetskog, koji zatvoren u svoja četiri zida ne komunicira sa zainteresovanom javnošću.
Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predstavnike Ministarstva da zaborave stranačke pripadnosti i da zbog političke zatvorenosti ne dovode u pitanje uključivanje svih relevantnih faktora u traženje najboljeg rešenja za prevazilaženje problema koji mogu da nastanu 1. septembra, ako se Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne pripremi na najbolji način, navodi u posanoj izjavi medijim narodna poslanica Olena Papuga.♦