SEDNICA VLADE SRBIJE: USVOJEN PREDLOG ZAKONA O BUDŽETU

15/12/2014 Off By

VLADA ⇒Za narednu godinu budžetom su planirani prihodi od 924,4 milijarde dinara, a rashodi 1083 milijarde. To znači deficit od 158,6 milijardi i usklađeno je s planiranim budžetom s početka godine i rebalansom iz oktobra. Svi načini finansiranja podignuti su


vujovicdusan72014072014

Istorijski budžet: Duan Vujović

Ranka Čičak

VLADA Srbije danas je usvojila Predlog zakona o budžetu za 2015 godinu. Odmah posle sednice, ministar finansija, Dušan Vujović rekao je novinarima da je ovaj dokument odraz ozbiljne, odgovorne i racionalne politike. Prvi put će u ovom budžetu biti jasno prikazan svaki napravljen trošak. Za narednu godinu budžetom su planirani prihodi od 924,4 milijarde dinara, a rashodi 1083 milijarde. To znači deficit od 158,6 milijardi i usklađeno je s planiranim budžetom s početka godine i rebalansom iz oktobra. Svi načini finansiranja podignuti su.
Vujović kaže da je ovaj budžet po mnogo čemu istorijski. Prvi put se ide s planom rashoda od 1083 milijarde.To je više od planiranog na početku godine, a manje od planitanog rebalansom. To je plan koji traži rešenje na 4 stuba i ravnomerno smanjivanje svih elemenata koji su produkovali fiskalnu neodrživost u prethodnim godinama:
– Smanjujemo rashode za desetak milijardi. Ovaj budžet je prvi i ključni korak u programu štednje i dobio je neformalnu podršku MMF.
Kori Udovički rekla je da će se u javnom sektoru krenuti od sredine naredne godine sa uštedom od 5 posto. Na pitanje novinara koliko će ljudi biti otpušteno, odgovorila je dvosmisleno, pominjući mogući odlazak u penziju i ograničenje novog zapošljavanja.
Ministar privrede, Željko Sertić pohvalio se smanjenjem troškova njegovog Ministarstva za više od 31 posto i to najviše na nepotrebnim putnim troškovima.
Ministar energetike, Aleksandar Antić, kaže da su se sva ministarstva takmičila ko će više smanjiti troškove rada. U njegovom sektoru se , ipak, vodilo računa o zaštiti najsiromašnijih građana, koji ne mogu da plate potrošenu električnu energiju. Za njih je planirano 650 miliona dinara.<


EKONOMIJA

0303foto-betqaNIKOLIČ I VUČIĆ (ZAJEDNO) U OBRENOVCU

EKONOMIJA ⇒ Ovo je primer kako dobar narod, kao što je srpski i dobra uprava kao sto je

 

 

 

2768_procentiNBS: REFERENTNA KAMATNA STOPA (I DALJE) 8 ODSTO

EKONOMIJA⇒Izvršni odbor ocenjuje da će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata po osnovu

 

 

vucic_620x0VUČIĆ NA SVEČANOSTI KOMORE ITALIJANSKO-SRPSKIH PRIVREDNIKA

EKONOMIJA ⇒Ni u jednoj drugoj zemlji investitori neće imati takvu podršku kao u Srbiji, rekao je Vučić i

 

 

vucic2711PRIVREDNI SKUP TREĆE PROLAZNO VREME – UKLJUČISE

EKONOMIJA ⇔Na skupu Treće prolazno vreme – uključise za promenu, danas je u beogradskom hotelu Hajat srpski premijer