Kako bi izgledala Evropa  da se granice temelje na DNK?

Kako bi izgledala Evropa da se granice temelje na DNK?

04/07/2017 Off By

 

Kako bi izgledale Evropa, Azija i Afrika da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dele istog pretka, pokazuje karta koju je objavio jedan korisnik Reddita. Iz nje se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti s Italijanima ili Portugalcima, nego s Dancima ili Fincima, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama našeg regiona, odnosno između Hrvata, Srba i Bosanaca i Hercegovaca. Iz karte se mogu da se vide sljedeće haplogrupe:

Haplogrupa R1b: Najčešće je prisutna u zemljama Zapadne Evrope, ali i u nekim delovima Rusije kao i Srednje Afrike. U nižim postocima može se da pronaći i u Istočnoj Evropi, Zapadnoj Aziji, kao i delovima Severne Afrike i Središnje Azije.
Haplogrupa R1a: Proširena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, Srednje Evrope, juga Sibira pa sve do juga Azije.
Haplogrupa N: Široko je rasprostranjena širom severa Evroazije, a može da se pronađe i na drugim područjima kao što su jugoistok Azije, pacifičko područje, jugozapad Azije i jug Evrope.
Haplogrupa I1: Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 posto muškaraca u Danskoj , 31,5 posto muškaraca u Norveškoj i oko 28 posto muškaraca u Finskoj.
Haplogrupa I2: Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu s prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bošnjaci, Srbi….
Haplogrupa J1: Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka i delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće je da se pronađe i na severu Afrike, jugu Evrope i među jevrejskim grupama, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo rjeđa je, ali može da se pronađe u nekim delovima Evrope, u centralnoj Aziji i na indijskom potkontinentu.
Haplogrupa J2: Pronalazi se i u Zapadnoj, Srednjoj i Južnoj Aziji, delovima Evrope i Severne Afrike, ali najčešće se povezuje sa severozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.
Haplogrupa E: Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identificiranih subgrupa i taj primerak je iznimno redak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.
Haplogrupa G Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može da se pronađe i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može da se pronađi, u manjem postotku, među stanovništvom Evrope, Južne i Srednje Azije te Severne Afrike.(Agencije)♦