Nemačka štampa o Ani Brnabić: premijerka bez vlasti!

Nemačka štampa o Ani Brnabić: premijerka bez vlasti!

02/07/2017 Off By
Štampa na nemačkom jeziku piše o novoj srpskoj premijerki Ani Brnabić, uz česte osvrte na podatke iz njene biografije i analize političke scene u Srbiji, a utisak analitičara je da sve konce i dalje vuče predsednik Aleksandar Vučić.

5”Brnabićeva želi da ubrza približavanje Evropskoj uniji. Pristupni pregovori sa Briselom su proteklih godina stalno zapinjali, najčešće zbog nedostatka volje u redovima srpskog pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i zbog premale spremnosti da se reši kosovsko pitanje. Tu EU traži da Srbija prizna svoju nekadašnju južnu pokrajinu koja je 2008. godine postala samostalna”, navodi Zidojče cajtung.
Ovaj minhenski dnevnik, kako je preneto na sajtu Dojče vele na srpskom, navodi da je Brnabićeva, 42-godišnjakinja, da je svestrano obrazovana, da tečno govori engleski, ima iskustvo u privredi i politici kao i u ophođenju sa građanskim grupama.
“No, Brnabićeva je – i tu u Srbiji neki počinju da sumnjaju – takođe i žena, pa uz to još i lezbijka. Balkanska država do sada nije imala ni jedno ni drugo na čelu vlade. I tako je njeno nominovanje izazvalo veliku medijsku pažnju i to ne samo u Srbiji”, piše minhenski dnevnik.
“Brnabićeva nema moć u rukama, ni u stranci ni u parlamentu, i zato je to politički slaba premijerka”, rekao je politikolog Slobodan Antonić za N1, i dodao da Vučić i kao predsednik ima faktičku vlast.
“Njen izbor za premijerku važi kao stvar forme, a Vučić je naložio da se najavi da će članovi stranke SNS koji ne budu glasali za nju – biti po hitnom postupku izbačeni iz stranke”, piše Zidojče cajtung.
List se osvrnuo i na ulogu Aleksandra Vulina kao ministra odbrane i primećuje da “Vulin važi kao odlučan protivnik politike Zapada i NATO na Balkanu. Ali, i među kosovskim Albancima on važi kao neprijatelj”.(Agencije)♦