Večeras u Palati Srbija prijem povodom izbora Aleksandra Vučića za predsednika Srbije

Večeras u Palati Srbija prijem povodom izbora Aleksandra Vučića za predsednika Srbije

23/06/2017 Off By
U beogradskoj Palati Srbija večeras će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Biće to najveće okupljanje stranih zvaničnika u Srbiji u posljednje gotovo četiri decenije, a dolazak je najavila većina šefova država i vlada iz regiona, Evrope i svijeta, prenosi Tanjug.
Uz druge brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, Vučić će biti domaćin, nezvanično, za oko 5.000 ljudi.
Dolazak su potvrdili predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana Predsedništva BiH, predsednik RS Milorad Dodik i predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.
Ceremoniji će prisustvovati predsednik Crne Gore Filip Vujanović, a očekuje se dolazak predsjednika Makedonije Đorga Ivanova.
Svečanosti će, predviđeno je, prisustvovati austrijski kancelar Kristijan Kern, šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, premijer Mađarske Viktor Orban, potpredsednik Bugarske, predstavnik Rumunije.
Iz Brisela je stigla potvrda da će ovoj proslavi prisustvovati komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han. Kina u Beograd šalje potpredsednika Svenarodnog kineskog kongresa što inače nije uobičajeno, a Moskva potpredsednika Dimitrija Rogozina.
Biće tu Izaslanik Angele Merkel i Frank Valter Štajnmajera, Gerhard Šreder, a pod krovom Palate Srbije zajedno će se naći i visoki predstavnici dva vojna tabora – NATO i ODKB. Alijansu predstavlja Rouz Gotemiler, prvog zamjenika generalnog sekretara, a ODKB Jurij Hačaturov, generalni sekretar organizacije.
U Beograd dolazi i blizak saradnik bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.
Prvi od gostiju iz sveta je stigao u srijedu – šeik UAE Bin Zajed, a o kakvoj uticajnoj figuri u svetu se radi govori to što se on već nekoliko puta sastao sa Trampom, a sa Putinom pet-šest puta ove godine.
Očekuju se i premijer Grčke Aleksis Cipras, ministarka odbrane Italije, šefovi diplomatija mnogih zemalja.
Naravno, biće i veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, a poziv je upućen i svim bivšim predsednicima Srbije – Borislavu Joviću, Milanu Milutinoviću, Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću…
Pozvani su i lideri srpske opozicije od kojih su neki potvrdili da će prisustvovani.(Agencije)♦