National Interest Ted Galen Carpenter: vrhunac krize na Balkanu!

National Interest Ted Galen Carpenter: vrhunac krize na Balkanu!

21/06/2017 Off By
POLITIČKI stručnjak američkog portala za međunarodne odnose National Interest Ted Galen Carpenter objavio je analizu trenutne situacije na Balkanu u kojoj je upozorio da bi kriza u regionu uskoro mogla da dostigne svoj vrhunac.

Jedan od problema koji nastaje kada se američke vlasti i mediji usmere na ograničen broj tema u spoljnoj politici je činjenica da u tom trenutku može doći do opasnih preokreta u drugim područjima koja ostaju izvan fokusa.
Upravo takva situacija odvija se u ovom trenutku na Balkanu, regionu koja je bila prioritet spoljne politike zapadnih država u devedesetima, ali u posljednjim godinama zapad ju je skoro potpuno zanemario.
Dok su američki političari opsednuti Bliskim istokom, Severnom Korejom i baš svakim detaljem veze Trampa i Rusije, napetosti na Balkanu sve su veće i postoji ozbiljna pretnja da će uskoro doseći svoj vrhunac, tvrdi Carpenter.
Posljednji zabrinjavajući događaj je pobeda ekstremnih frakcija na izborima u Kosovu. Vođe ove frakcije, na čelu s Demokratskom strankom Kosova, su predsednik Hašim Tači i vođa zloglasne oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj.
Evropska unija i UN optužili su obojicu za brojne ratne zločine tokom rata za odcepljenje od Srbije u kasnim devedesetima.
Tačijev pokret zauzeo je beskompromisni neprijateljski stav prema srpskoj manjini na severu Kosova. Radikali su sprečili i dogovor o granici sa Crnom Gorom i prisvajaju velike teritorije u toj državi, Srbiji i Makedoniji. Mnogi od njih žele da se Kosovo spoji s Albanijom i uspostavi “Velika Albanija”.
Susedne države sve su više uznemirene rastom militantnih grupa na Kosovu i Albaniji. Ranije ove godine srpska vlada je upozorila da bi svaki pokušaj Albanije da pripoji Kosovo mogao dovesti do rata.
Napetosti između Kosova i Srbije porasle su u posljednjih nekoliko meseci. Kosovske vlasti neprestano ometaju trgovinu između Srba na severu i same Srbije. Napetost je porasla u tolikoj meri da je američki senator Jon Mekejn, koji je dugo podržavao nezavisnost Kosova, molio vlast da uspostavi dijalog sa srpskom vladom jer je to “jedini način za osiguravanje napretka”.
SAD i NATO saveznici neprekidno su i ponekad slepo podržavali politiku vođa Albanije i Kosova, a najistaknutiji primer bila je vojna intervencija 1999. za odvajanje Kosova od Srbije. NATO je nakon toga pasivno promatrao kosovsko etničko čišćenje Srba i ostalih manjina, a zapadne vlasti takođe su dopustile uništavanja istorijskih hršćanskih svetih mesta.
Američka vojna intervencija, politička i diplomatska podrška nezavisnosti Kosova bila je pogrešna zbog brojnih razloga, smatra Carpenter. Ako su SAD smatrale da će ovakvo djelovanje dovesti do mira i stabilnosti na Balkanu, jako su se prevarile.
Poziv za stvaranje “Velike Albanije” izaziva ogromne probleme u susednim državama. Postoji ozbiljna mogućnost izbijanja novog sukoba, a ako se to dogodi, SAD ne bi trebale ponovo da se mešaju.(Agencije)♦