Pravac Slavija 2. deo kod bioskopa Slavica na Karaburmi

Pravac Slavija 2. deo kod bioskopa Slavica na Karaburmi

19/06/2017 Off By

Sabina Kerić

Mesec dana posle prvog događaja inicijativa “Pravac Slavica”, koja je izazvala pozitivne reakcije  javnosti i sugrađana sa Karaburme, dobija svoj nastavak. Inicijativa je prvobitno pokrenuta od grupe mladih autora koji žele da probudi svest o važnosti kulture u zajedničkom prostoru i njegovoj ulozi u svakodnevnom životu.

Grupi studenata, kreativaca i građana iz lokalne zajednice inspirisala je junakinja prvog jugoslovenskog igranog filma “Slavica” iz 1947. i činjenica da istoimeni bioskop na Karaburmi dugo nema funkciju kulturne ustanove koja je ovom kraju sa oko 50.000 stanovnika i te kako potrebna. Centar dešavanja iz samog bioskopa je prenešen na njegovu okolinu, dajući građanima priliku da iskažu svoju kreativnost i ideje koje imaju za poboljšanje svog kraja i kulturnog života u njemu.
Inicijativa “Pravac Slavica” ponovo poziva sugrađane da se pridruže događaju i inicijativi kako bi došli do odgovora šta nam je danas potrebno u javnom prostoru iz koga kultura nestaje i na koji način možemo to i da ostvarimo.
U sredu 21.juna u parku u ulici Marijane Gregoran 62 inicijativa “Pravac Slavica” će održati seriju interaktivnih radionica, projektovati video radove i kratke filmove u improvizovanom pop – up bioskopu na otvorenom, animirati neke nove pokretne slike, razgovorati i družiti se sa sugrađanima kako bi artikulisali poruke lokalne zajednice prema javnosti i donosiocima oduka ali i razvili ideje o zajedničkom prostoru i o vrednostima koje u njemu delimo.
Program:
16 – 20 časova: kreativne radionice za decu
ko lažiraj Slavicu
Slavica na ugao
Film na pedalu – Zoetrop
17 časova: nazdravi sa Slavicom hladnom limunadicom
19 časova: mala svirka za društvo
20 časova: video omaž u sumrak♦