Upozorenje Europola: Balkan ostaje glavna ruta za džihadiste

Upozorenje Europola: Balkan ostaje glavna ruta za džihadiste

17/06/2017 Off By

 

Europol je objavio izveštaj u kojem upozorava da Balkan ostaje meta terorizmu i glavna ruta za konfliktne zone terorista, piše Balkan Insight.

Godišnji izveštaj EU o terorizmu objavljen 15. juna navodi da se teroristi još uvek pridružuju borbi u Siriji s Balkana, koji ostaje ruta izlaska i ulaska u konfliktne zone Bliskog istoka. Više od 800 stranih terorista je otputovalo u Siriju sa zapadnog Balkana kako bi se pridružilo borbama. Takozvana Islamska država u međuvremenu je zapretila celoj regiji.

Zakleli su se da će “rezati glave nevernicima” i ubijati Srbe, Hrvate i “muslimanske izdajice” na Balkanu. U izveštaju Europola stoji da je konflikt u Siriji najviše odjeknuo u većinski muslimanskoj Albaniji, Kosovu i u BiH, Makedoniji i Srbiji.
– U nekim delovima zapadnog Balkana vođe nekih salafističkih grupa promovišu radikalnu ideologiju. Time izazivaju tradicionalnu dominaciju umerenog islama u regionu – piše u izveštaju i nastavlja: ​​”Bosna i Hercegovina, Sandžak, teritorij na kojem se govori albanski u Srbiji, Makedonija, Kosovo i Albanija su donedavno smatrani glavnim centrima radikalizacije i regrutacije terorističkih boraca za Siriju “, navodi se u izveštaju.
Evropski policijski ured upozorava da bi iskustvo ratovanja terorista koji su se vratili na zapadni Balkan moglo predstavljati veliku pretnju bezbednosti regiona. (Balkan Insight)