Ilija Jurišić tuži Srbiju

Ilija Jurišić tuži Srbiju

16/06/2017 Off By
Sudsko veće Višeg suda u Beogradu, nakon pripremne,juče je održalo prvu raspravu u predmetu tužbe Ilije Jurišića protiv Republike Srbije

Ilija Jurišić je izjavio da je hapšenje 11. maja 2007. na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ za njega predstavljalo pravi šok, kao i za njegovu porodicu, jer je hapšenje izvršeno na veoma grub način u prisustvu njegove supruge Stoje, sina, snahe i dve unuke, a da niko nije znao zbog čega ga hapse.
“U pritvoru sam proveo 3,5 godine i to je najteži period mog života. Ne mogu reći da me je neko u pritvoru fizički maltretirao, ali uvek se našao neko ko je bio na ratištu i za koga sam ja bio neprijatelj koji je ubijao Srbe.
U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izašao kao težak bolesnik završi na bolničkom lečenju o čemu svedoči priložena medicinska dokumentacija”, obratio se Jurišić sudskom veću.
Na kraju svog obraćanja Ilija Jurišić je naglasio kako ne postoji novac koji može platiti nepravdu koja je učinjena njemu i porodici, te da bi želio da štetu koju potražuje plati onaj koji ga je doveo u ovu situaciju, a znao je da nije kriv za bilo koje krivično djelo.
“To je bivši tužilac Vladimir Vukčević, koji je nakon što sam uhapšen sazvao press konferenciju i novinarima saopštio da je uhapšen monstrum iz Tuzle, a nakon mog puštanja iz pritvora rekao je da zna da sam ja kolateralna šteta u odnosima dveju država”, kazao je Jurišić.
Ilija Jurišić je uhapšen u Beogradu 2007. pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve se dogodilo 15. maja 1992. na Brčanskoj Malti.
Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina, od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine proveo u pritvoru.
Rješenjem Apelacionog suda u Beogradu oslobođen je svake odgovornosti i zbog toga je u saradnji sa svojim advokatom Đorđem Dozetom podneo tužbu protiv Republike Srbije.(Agencije)♦