Makedonija: promena imena potpaljuje “bure baruta”?

Makedonija: promena imena potpaljuje “bure baruta”?

16/06/2017 Off By
Zbog mogućeg promena imena Makedonije i zbog ubrzanog ulaska zemlje u NATO, sprema se novi politički haos, piše ruska agencija Sputnjik.

Svaka pomisao na menjanje imena države izaziva i novu krizu:
Prema pisanju tog medija, ako bi nova makedonska vlada uspjela da dođe do većine u parlamentu potrebne za izmjenu Ustava zbog imena države, postoje indicije i da bi Albanci od Zorana Zaeva zatražili da se u njega ubace neki elementi “tiranske platforme”, a to je uvod u novu dramu.
Promena imena Republike Makedonije bila bi kap u prepunoj čaši koju Makedonci ne bi mogli da istrpe. Nova makedonska vlada na čelu sa Zoranom Zaevom naveliko lupa glavu kako da ispuni predizborne uslove Vašingtona i Brisela i iz makedonskog Ustava izbaci zvanično ime Republika Makedonija — kako bi Grčka podigla veto i Makedonija ušla u NATO, smatra Sputnjik.
Makedonija se još od 2004. godine nalazi u “stanju veta” kada su u pitanju prijem u EU i u NATO, jer Grčka ne dozvoljava da ona bude primljena ni u jednu od ove dve organizacije, čak ni pod međunarodno prihvaćenom odrednicom BJRM (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija).
Upućeni tvrde i da je jedan od razloga što je Makedonija bila u skoro trogodišnjoj krizi i na ivici građanskog rata posle iznuđenih izbora od strane Zapada, koji su rezultirali time da je gubitnik uz pomoć Albanaca formirao vladu, upravo i bila promjena imena Makedonije, kako bi Grčka odblokirala svoj glas, a NATO mogao da se prostre širom Makedonije. Geostrateški gledano, to bi značilo da bi NATO time “zatvorio” krug i “zavladao” od Egeja preko vardarske doline do Jadrana.
Aleksandar Mitevski iz Centra za istraživanje i analitiku iz Skoplja smatra da bi bilo kakva mogućnost da se Makedonija drugačije zove izazvala novu krizu u toj državi, a da ni održavanje referenduma o promeni imena, koje se najavljuje, ne bi bio povoljan scenario. (Agencije)♦