Reagovanje na odluku Aleksandra Vučića: Ana Brnabić (ne) prihvatljiva premijerka!

Reagovanje na odluku Aleksandra Vučića: Ana Brnabić (ne) prihvatljiva premijerka!

16/06/2017 Off By
Odluka predsednika Srbije Aleksandara Vučića da mandat za sastav buduće vlade poveri ministarki državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je oštra reagiranja opozicije, a beogradski mediji spekulišu da je osetno nezadovoljstvo i u redovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) čiji je Vučić predsednik.

Dok koalicioni partneri podeljeno reaguju na odluku, deo opozicije (konzervativni) optužuje Aleksandra Vučića da je popustio pod pritiscima i uticajima Vašingtona. Brnabićeva, smatraju oni, uopšte nije njegov izbor već odluka koju mu je nametnuo Zapad.
Najglasniji protivnici izbora Ane Brnabić su poslanici (6) Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, koalicionog partnera socijalista i naprednjaka u parlamentu Srbije.
Neimenovani izvori u vrhu Vučićevih naprednjaka izjavljuju: “Lom je u stranci. Ova odluka za mnoge je iznenađenje. Teško da će svi naši zastupnici podići ruku za Brnabić”.
Lider Socijalističke partije Srbije (SPS), potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je bio jedan od kandidata za prvog čoveka vlade poručio je da “poštuje predlog predsednika Srbije”, ali napomenuo da “očekuje veće učešće SPS-a u vlasti” i neko ministarsko mesto više.
Dačić je preskočio odgovor na pitanje o stavu njegovog koalicionog partnera Dragana Markovića Palme koji je među prvima poručio da “Ana Brnabić nije njegova premijerka”. Marković je već izjavio kako na čelo vlade treba da dođe “domaćin, koji ima porodicu, a koji je poštovan u svetu”.
Vođa parlamentarnog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da Ana Brnabić ima veće povjerenje Zapada nego predsednik Aleksandar Vučić.
– Zbog toga predsednik mora da predloži ono što mu je Zapad naredio. Izgleda da se nije mnogo pitao. Je li čuo neko obrazloženje zašto je Ana Brnabić dobro rešenje za premijera? Verovatno mu je glupo da kaže da to nije njegov izbor nego tuđi”, izjavio je Obradović, rekavši da je Brnabić “celi život radila za inostrane kompanije i nevladine organizacije”.
Sanda Rašković Ivić izbor Ane Brnabić nazvala je “kapitulacijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred Vašingtonom”.
“To je očekivana odluka koja ne dolazi iz Vučićeve glave nego je odluka koja je sugerisana sa strane”, prenosi agencija Beta Raškovićevu izjavu.
Novi predsednik opozicione DSS Miloš Jovanović kaže kako “ne vidi ništa što Anu Brnabić kvalifikuje da vodi Vladu Srbije”.
Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića poručuje da je “interesuje politika, a ne ličnost Ane Brnabić”, i da će podržati njenu spremnost da definiše kao prioritet evropsku budućnost, napravi razliku između Brisela i Moskve.
Njenom imenovanju (zbog seksualne opredeljenosti) za predsednicu vlade protivila se Srpska pravoslavna crkva. (Agencije)♦