Jovica Stanišić i Frenki Simatović ponovo pred sudom u Hagu

Jovica Stanišić i Frenki Simatović ponovo pred sudom u Hagu

13/06/2017 Off By

 

Pred sudom u Hagu danas je počelo ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, posljednji proces u kojem će biti odlučivano da li su zvaničnici Srbije odgovorni za zločine počinjene tokom ratova u BiH i Hrvatskoj.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima počinjene tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i bošnjačkih civila.
Po optužnici, Simatović i Stanišić bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu. Stanišić i Simatović su, kako tvrde tužioci, formirali, opremali, obučavali, finansirali, naoružavali i na ratišta u BiH i Hrvatskoj slali “Crvene beretke” i druge paravojske, koje su, pod njihovom kontrolom, činile zločine.
Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je oslobodio Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Međutim, Apelaciono veće usvojilo je žalbu haških tužilaca i naložilo da proces bude ponovljen.
Poništenom presudom bilo je utvrđeno da su formacije koje su Stanišić i Simatović slali na ratišta počinile veliki broj zločina, ali da optuženi, tokom tih operacija, nisu njima “upravljali”, iako su njihovo učešće “organizovali”.
Prvostepeno veće je, u toj presudi, zaključilo da je “razumna mogućnost” da su Stanišić i Simatović, upućujući “Crvene beretke” van Srbije, imali “ograničenu nameru… uspostavljanja i održavanja srpske kontrole nad velikim delovima Hrvatske i BiH”, ali da oni nisu bili učesnici u zajedničkom zločinačkom udruženju.
Poništavajući presudu, Apelaciono veće je ocijenilo da su prvostepene sudije, donoseći taj zaključak, pogrešile u primeni zakona i tumačenju činjenica tako što nisu dale “razumno obrazloženje”, niti su razmotrile da li su Stanišić i Simatović delili zločinačku namjeru.
Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića danas će, pred Mehanizmom za međunarodne tribunale (MICT), pravnim naslednikom Haškog suda, početi uvodnim izlaganjem tužioca Daglasa Stringera. Tužioci će zatim tokom postupka uvesti iskaze ukupno 143 svedoka, od kojih će neki biti u pisanom obliku, javlja BIRN-Justice Report.
Procesom će predsjedavati sudija Barton Hil s Bahama, a zbog Stanišićeve bolesti suđenje će se odvijati tri dana nedjeljno, s dva jednoiposatna dnevna zasedanja, između kojih će biti dva sata pauze.
Stanišić i Simatović vratili su se 30. maja u pritvor u Hagu s privremene slobode u Srbiji, na koju ih je Tribunal pustio u decembru 2015. godine.
Lekari u Hagu i u Beogradu, utvrdili da Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije. Stanišićeva bolest imala je veliki uticaj na tok prvog suđenja, koje je u Hagu, posle jednog neuspešnog pokušaja, počelo 2009. godine. Proces je zbog Stanišićevog oboljenja bio prekinut duže od godinu dana, a on je, pre nego što se vratio u sudnicu, jedno vreme pratio suđenje iz pritvora preko video-veze.
Pre prvog procesa, Stanišića i Simatovića su 2003. godine uhapsile vlasti Srbije. U prvom pojavljivanju izjasnili su se da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.(Agencije)♦