Kosovo: Ramuš Haradinaj premijer!?

Kosovo: Ramuš Haradinaj premijer!?

12/06/2017 Off By
Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je prema preliminarnim rezultatima nedjeljnih prevremenih parlamentarnim izborima na Kosovu na osnovu 60 odsto prebrojanih biračkih listića, najviše glasova, 35,90 odsto dobila koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse novo Kosovo i Inicijative za Kosovo zajedno sa još deset drugih stranaka. Njihov kandidat za premijera je Ramuš Haradinaj.

Na drugom mestu je koalicija koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Incijativa Alternativa sa 24,80 odsto osvojenih glasova.
Na trećem mestu je pokret Samoopredjeljenje sa osvojenih 23,52 odsto glasova.
Na izbore je izašlo 41,45 odsto građana Kosova sa pravom glasa, a pravo glasa na ovim izborima je imao 1.872,951 građanin Kosova.

Od tih birača, više od 155 hiljada po prvi put je moglo da glasa.
Glasanje je obavljeno na 889 birališta, sa 2.490 biračkih mesta, a ceo izborni proces je nadgledalo oko 30 hiljada domaćih i međunarodnih posmatrača.
Inače, za 120 poslanička mjesta se takmičio 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dve građanske inicijative. Od toga pet subjekta je iz albanske zajednice, a svi ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.
Iz redova srpske zajednice na prevremenim parlamentarnim izborima se takmičilo pet političkih subjekata sa 94 kandidata za 10 garantovanih poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.
Ostale manjinske zajednice sve zajedno takođe imaju deset garantovanih mesta poslanika za Skupštinu Kosova.♦