Johanes Han i Zorana Mihajlović obišli gradilište Žeželjevog mosta

Johanes Han i Zorana Mihajlović obišli gradilište Žeželjevog mosta

08/06/2017 Off By
Potpredsednica Vlade, dr Zorana Mihajlović obišla je danas, zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom radove na izgradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu, i tom prilikom poručila da Srbija nema vremena za čekanje kada je reč o infrastrukturnim projektima, te da ova Vlada završava most u predviđenom roku.

-Srbija nema 18 godina da gubi na infrastrukturne projekte, spremni smo da radimo mnogo više nego do sada, a nadam se da ćemo već u avgustu moći da se pohvalimo spajanjem obala Žeželjevim mostom“, rekla je Mihajlovićeva nakon obilaska u kojem su bili i ministar energetike i rudarstva, Aleksandar Antić, premijer AP Vojvodine, Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
“Nadam se da će komesar Han ovo na najbolji način da razume, a to je poruka da Srbija i EU moraju mnogo više i konkretnije da rade zajedno i u boljoj koordinaciji. Srbija je ključna država u regionu i itekako je odgovorna za stabilnost regiona. Svaka vrsta bezbednosti u okruženju zavisi od toga da smo svi u jednoj zajednici evropskih naroda, u EU, i u tom smislu očekujem da sve što dalje budemo radili zajedno , a mnogo je toga, bude brzo, efikasno i dobro koordinirano“, poručila je ona.
Mihajlovićeva je rekla da očekuje da će u avgustu biti spojene dve obale, i da će tada pešaci moći da pređu preko mosta, a kako je pojasnila, planirano je da se 21. novembra pusti železnički saobraćaj.
„Trenutno se rade i pristupne saobraćajnice, i očekujem da ćemo završiti sve kako smo pre tri godine naveli u dinamičkom planu. Konačno ćemo imati ovaj most kompletno završen“, rekla je potpredsednica Vlade ističući da je upravo taj most pravi primer saradnje Srbije i EU.
Žeželjev most je, podsetila je, izgrađen za četiri godine od 1957. do 1961, a zatim je srušen 1999. godine.
Evropski komesar Johanes Han rekao je da je danas u interesu Evrope da Žeželjev most u Novom Sadu bude završen jer je on ključna tačka “koja povezuje dve strane Dunava, arterije Evrope”, dodajući da je ukupna investicija u izgradnju mosta 53 miliona evra, od čega je Evropska unija investirala 34,5 miliona evra.
“Most je najbolja investicija u smislu povezivanja ovog grada i regiona sa Evropom, odnosno povezivanja ljudi kao važnog dela agende i programa za povezivanje zapadnog Balkana”, rekao je Han. On je dodao da završetak gradnje dolazi u pravom trenutku jer je predviđeno da 2019. Novi Sad bude evropska prestonica mladih, a 2021. prestonica kulture pa “nosi simboliku premošćavanja i povezivanja kultura i naroda”.♦