Sedmi jun – Svetski dan sajamske industrije

Sedmi jun – Svetski dan sajamske industrije

06/06/2017 Off By
U godini u kojoj proslavlja jubilej sa globalnom snagom – 80 godina postojanja – Beogradski sajam 7. juna aktivno obeležava i Svetski dan sajamske industrije.

Tim povodima, Beogradski sajam će, kao “mesto koje je video ceo svet” i kao istorijski autoritet koji decenijama u svet šalje najlepše slike o našoj zemlji, predstaviti i izuzetan dokument u domaćoj privrednoj praksi – naučno istraživanje o vlastitom smislu i uticaju. Radi se o analizi Ekonomskog instituta iz Beograda o uticaju poslovanja Beogradskog sajma na privredu grada Beograda i Republike Srbije, kojom se taj nesumnjiv uticaj prvi put procenjuje na nezavisan, stručan i metodološki relevantan način.
Svetski dana sajamske industrije biće iskorišćen i kao prilika za podsećanje na 80-godišnju istoriju Beogradskog sajma, na rezultate proteklih sajamskih manifestacija i planove i pripreme za održavanje jesenjih sajmova 2017. godine, a partnerima, gostima i svim drugim prijateljima Beogradskog sajma biće omogućeno da obiđu i upoznaju se sa celokupnim sajamskim prostorom.
Međunarodna unija sajmova (UFI) odredila je 7. jun kao Svetski dan sajamske industrije (Global Exhibitions Day) i kao priliku da svi organizatori sajmova i drugi aktivni učesnici u sajamskoj industriji na prigodan način ukažu na značaj koji sajamska industrija ima za savrememeno poslovanje. Radi se o industriji u kojoj oko 4,5 miliona izlagača i više od 260 miliona posetilaca na godišnjem nivou ostvare potrošnju od blizu 100 milijardi evra.
Ovaj dan je prvi put obeležen 2016. godine u više od 60 zemalja sveta, uz učešće preko 1000 učesnika i više od 30 partnerskih udruženja. Pod sloganom “Misli globalno – deluj lokalno”, na taj dan se širom planete preduzimaju različite aktivnosti, koje imaju zajednički cilj da naglase izuzetan značaj, ali i vitalnost sajamske industrije. (Press BS)♦