FORUM MINISTARA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I PRAVDE «EU ZAPADNI BALKAN»: KONFERENCIJA ZA MEDIJE

12/12/2014 Off By

EU – ZAPADNI BALKAN ⇒Evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Adonopulos rekao je da nisu dovoljne samo pojačane kontrole granica, već je potrebno da same vlade rade na zapošljavanju i brizi o Romima i kriznim grupama stanovništva. – Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović kaže da će Srbija nastaviti da radi s evropskim zemljama na suzbijanju terorizma, korupcije, ilegalnih migracija, trgovine ljudima, trudeći se da ne uđe u domen ugrožavanja ljudskih prava

for
Ranka Čičak

 

NA KONFERENCIJI za novinare ministri pravde i unutrašnjih poslova Stefanović i Selaković, složili su se da je današnji sastanak u Beogradu bio jedan od važnijih trenutaka u dosadašnjoj saradnji. Zapažen je napredak reformi pravosuđa i bezbednosti u Srbiji. Dobro je ocenjena i saradnja u uzimanju nezakonito stečene imovine prenesene u inostranstvo.
Evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Adonopulos rekao je da nisu dovoljne samo pojačane kontrole granica, već je potrebno da same vlade rade na zapošljavanju i brizi o Romima i kriznim grupama stanovništva.
Evropski komesar za pravosuđe, Vera Jukova nada se da će države kandidati imati pomoć EU u reformama pravosuđa i policije.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović kaže da će Srbija nastaviti da radi s evropskim zemljama na suzbijanju terorizma, korupcije, ilegalnih migracija, trgovine ljudima, trudeći se da ne uđe u domen ugrožavanja ljudskih prava.
Nikola Selaković, ministar pravosuđa Srbije zadovoljan je i saradnjom pravosuđa i službi bezbednosti na nižim nivoima, u slučajevima kada sarađuju tužilaštva, policije ili pravosuđa raznih zemalja. I on je primetio da oduzimanje imovine stečene kriminalom još nema pravne okvire izvan Evrope, dok u EU tako neto postoji, ali tek u začetku.
Novinari iz Vojvodine pitali su ministre kako ocenjuju štrajkove advokata i hoće li oni uticati na prijem Srbije u Evropu.
Evropski komesar za Pravosuđe, Vera Jurova čula je za proteste dvokata, ali je ubeđena da će Srbija sama moći da se nosi s ovim pitanjima i da neće biti potrebna uplitanja Evrope:
– Srbija je sebi postavila cilj da postigne evropske standarde i akcioni plan joj je veoma ambiciozan.
Stefanović je dodao da je srpska saradnja s EU bolja nego što se misli:
– Razmenjujemo hiljade informacija o kriminalu, trgovini ljudima, narkoticima. Spremni smo za izmene akcionog plana za poglavlje 24 i dovršićemo taj posao do marta.
Italijanske novinare zanimalo je da li se u EU govorilo o povećanje para za pravosuđe i bezbednost u regionu. Ministar Orlando rekao je da se na predlog Italije uvode granični kontakt punktovi za razmene informacija. Rekao je da se danas u Italiji usvaja nacrt zakona protiv korupcije i da se pojačava moć policije u kontroli.<


EU

.

2006681749548abedb3ccf4181400116_640x427BEOGRAD: FORUM MINISTARA PRAVDE I U UTRAŠNJIH POSLOVA «EU ZAPADNI BALKAN»

EU – SRBIJA ⇒Stefanović je zadovoljan izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama i najavljuje nove

 

 

remnciRIM: SASTANAK VUČIĆ – RENCI

SRBIJA – ITALIJA ⇒Premijer Vučić čestitao je italijanskom kolegi na reformskim merama koje italijanska Vlada sprovodi i zahvalio

 

 

italijaRIM: VUČIĆ KOD PREDSEDNIKA ITALIJE NAPOLITANA

SRBIJA – ITALIJA⇒Predsednik Napolitano je pohvalio reforme koje sprovodi srpska Vlada i savetovao premijeru Vučiću da je važno

 

 

KONFERENCIJA "EU I ZAPADNI BALKAN 2015-2020."U EU NEMA “ZAMORA OD PROŠIRENJA”

EU⇒ Barozo je izrazio uverenje da će u “nedalekoj budućnosti” članice EU biti i Srbija, Makedonija, Crna Gora,