Izložba: „Srpska afrikijada: 1916–1919“ u Domu Vojske Srbije

Izložba: „Srpska afrikijada: 1916–1919“ u Domu Vojske Srbije

06/06/2017 Off By

 

U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije sinoć je otvorena izložba „Srpska afrikijada: 1916–1919“, koju su priredili Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, Medija centar „Odbrana“ i Izdavačka kuća „Klio”.

Izložba je zamišljena kao kulturna manifestacija u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, ali i kao prilika da široj publici bude predstavljen život srpske vojske i civila u Severnoj Africi. Njihov susret sa Afrikom nije prikazan samo kroz gole činjenice, oskudne podatke ili dobro poznati narativ o egzilu i stradanju, nego i kroz svedočenja savremenika – poznatih i manje poznatih likova „afrikijade“.
Na otvaranju izložbe govorili su načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković, glavni urednik Izdavačke kuće „Klio” Zoran Hamović i predsednik Upravnog odbora Istorijskog muzeja Srbije istoričar Miloš Ković.
Prema rečima kapetana bojnog broda Boškovića, ratnici koji su bili u Maroku, Alžiru i Tunisu zaslužuju da sećanje na njih ne izbledi.
– To nastojimo ne samo zbog generacije koja je daleko bolje pamtila Drugi svetski rat, nego koja pamti i Veliki rat kada je herojska Srbija upisana zlatnim slovima u istoriju, poručio je Bošković otvarajući izložbu.
Istoričar Miloš Ković podsetio je prisutne na istorijske podatke otkud srpska vojska u Africi, i rekao da je „potrebno da se sećamo da bismo zaista bili njihovi potomci“.

– Treba da se setimo tih ljudi, da razmislimo o našoj nacionalnoj istoriji i da postavimo sebi pitanje ko su oni bili. Kada to shvatimo onda ćemo biti njihovi potomci, jer je potrebno da delimo njihove ideale, rekao je Ković.
Na to da je izložba izuzetno važna ukazao je glavni urednik Izdavačke kuće „Klio” jer šalje poruku da „nema nijedne situacije koja ne može da nas oplemeni i da nam ukaže da posle svega ipak dolazi duševno prosvetljenje i ponovno uspostavljanje onoga što mi jesmo“.
U realizaciji izložbe pomogli su – eksponatima, materijalima i tehničkom podrškom – Istorijski muzej Srbije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Narodna biblioteka Srbije, a koncept izložbe osmislili su Zoran Simjanović, Dunja Dušanić, Marijana Dujović i Danilo Šarenac. U nastojanju da se posetiocima izložbe pruži prilika da sudbinama ljudi koji su boravili u Severnoj Africi pristupe s onom pažnjom koju bi posvetili junacima najuzbudljivijih priča, poseban prostor je dat njihovim privatnim zapisima – dnevnicima, pismima, dopisnicama, ličnim i porodičnim uspomenama, fotografijama i sećanjima.
Postavku, koja će trajati do 17. juna, pratiće stručna vođenja, a tokom trajanja izložbe biće predstavljeno reprint izdanje „Srpska Afrikijada 1916-1919“, kao i knjiga „Smilje i sumpor“ Dunje Dušanić i Danila Šarenca i „Put u Sarajevo“ Džona Rola.♦