Srpsko hrvatski odnosi u nemačkim medijima: “Treba im onaj drugi da bi bili svoji”

Srpsko hrvatski odnosi u nemačkim medijima: “Treba im onaj drugi da bi bili svoji”

03/06/2017 Off By

 

Andreas Ernest u uglednom švajcarskom dnevnom listu Neue Zurcher Zeitung (NZZ) stavlja pod lupu hrvatsko-srpski odnose, a povod za to mu je izjava američkog ambasadora u Beogradu kako “nije normalno da Srbi i Hrvati koji su toliko bliski, imaju tako loše odnose. “

Autor članka u NZZ “Neurotični susedi” se slaže sa ocenom američkog ambasadora da su odnosi između Hrvata i Srba loši, “ali ne uprkos tome što su slični, nego upravo zato”, prenosi Deutsche Velle.
Srbi i Hrvati su, zaključuje na kraju, “kao dva neurotična brata ili dve sestre koje se stalno osećaju žrtvom onoga drugoga”. Ne mogu, piše, ni jedni s drugima niti jedni bez drugih: “Treba im onaj drugi da bi bili svoji.”
Susedi i komšijski odnosi su tema i jednog teksta nešto drugačijeg formata u nemačkom listu Berliner Zeitung (BZ). U putopisnoj reportaži naslovljenoj “Balkan umesto balkona” brazilski autor i Ze do Rock (zedorock.net) piše o svom putovanju u Albaniju preko Slovenije, Italije i Hrvatske.
On konstatuje kako na Bledu, jednoj od stanica njegovog putovanja, od “balkan-filinga” nema ni traga. Put ga vodi i u “kroatski Opatiju”, nobel-letovalište koje, kako kaže, podseća na Monako ili Cote d'Azur “samo sa malo manje novca”.
Po hrvatskom autoputu je još, primećuje, prijatno voziti, iako treba da plate putarinu: “jedan auto kilometar ispred tebe, jedan kilometar iza tebe, neuporedivo sa nemačkim autoputevima na kojima stalno trebaš preticati i prilagođavati brzinu”.
I Ze do Rocka malo muče sličnosti i razlike između Hrvata i Srba, tačnije, između njihovih jezika. Seća se da su ga na jednom gostovanju u Mostaru “DAAD-ljudi” upozorili da ne koristi pojam “srpskohrvatski” pa da je on odlučio koristiti “nejugoslovenskim” i da su s tim bili svi složni i zadovoljni.♦