BEOGRAD: FORUM MINISTARA PRAVDE I U UTRAŠNJIH POSLOVA «EU ZAPADNI BALKAN»

12/12/2014 Off By

EU – SRBIJA ⇒Stefanović je zadovoljan izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama i najavljuje nove reforme u oblasti pravde i bezbednosti. One će biti transparentne i uključivaće organizacije civilnog društva


2006681749548abedb3ccf4181400116_640x427
Ranka Čičak

NA FORUMU ministara pravde i u utrašnjih poslova «EU Zapadni Balkan», danas je u Beogradu rečeno da je ova tema zajednička za sve zemlje Evrope. Italijanski ministar unutrašnjih poslova, Anđelino Alfano zahvalio se srpskim kolegama što su omogućili da se ovaj važan skup održi u Beogradu. Ceo skup su organizovala ministarstva Srbije i Italije.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nikola Selaković rekao je da Srbija rado otvara svoja vrata ljudima i sa Istoka i sa Zapada:
– Nažalost, kroz vrata naše kuće žele da prođu i ilegalni migranti , droga koju plasiraju narko karteli i trgovci ljudima. Zbog toga je za celu Evropu važno da Srbija bude čvrst bedem i da naša policija dobro radi. Kada se mi uspešno borimo protiv kriminala, to donosi spokoj ne samo nama, već i najvećem delu EU.
Stefanović je zadovoljan izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama i najavljuje nove reforme u oblasti pravde i bezbednosti. One će biti transparentne i uključivaće organizacije civilnog društva:
– Već radimo na Nacrtu novog zakona o policiji, koji će biti temelj za promene u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Poseban značaj biti će na prijemu, selekciji i karijernom napredovanju u policiji. U tome imamo pomoć Evrope kroz IPA tvining projekat realizovan sa UK i Poljskom, a koristimo se i rezultatima prethodnog projekta s Kraljevinom Švedskom. Osim organizacije, naš rad će se nastaviti i na suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, trgovine drogom, ljudima i na sprečavanju ilegalnih migracija. Boreći se protiv korupcije, radimo u dva pravca. Jačanju zakonitosti u postupanju policijskih službenika i stabilizaciji posebne jedinice za borbu protiv korupcije. U julu ove godine smo na sastanku s ministrima unutrašnjih poslova Nemačke i Francuske dogovorili zajedničku Radnu grupu za pitanja organizovanog kriminala, neregularnih migracija i azila. Suprostavljamo se terorizmu. Srbija je jedan od sponzora Rezolucije SB UN o stranim terorističkim borcima i među prvima je tome uskladila svoj Krivični zakonik. Time smo u naš krivični sistem uveli dva nova krivična dela – učestvovanje u ratu i organizovanje tog učestvovanja u stranoj državi. Želimo da povećamo poverenje građana u policiju. Pre samo dva dana uhapsili smo i jednog policijskog službenika koji je bio deo grupe osumnjičene za trgovinu drogom.
U proteklih 7 meseci u Srbiji je zaplenjeno 2, 1 tona droge, 400 kilograma više nego godinu dana ranije. Formirana je Kancelarija za drogu, koja već pravi strategiju budućeg rada. Otkriveno je 5.579 ilegalnih migranata, za četvrtinu više nego godinu dana ranije. Samo u saradnji s mađarskom policijom uhapšeno je 26 trgovaca ljudima. U saradnji s Bugarskom uhapšeno je 11 trgovaca i 323 migranta.
Stefanović kaže da će do 2018 godine Srbija završiti usklađivanje s normama EU u bezbednosti.
Ministar pravosuđa Srbije, Nikola Selaković sa zadovoljstvom je napomenuo da je pregovaračka grupa za Poglavlje 23 pregovora s Evropom pre nekoliko dana uputila Evropskoj komisiji drugi Nacrt akcionog plana za to poglavlje i da u najkraćem roku očekuje njegovo usvajanje.
U Forumu učestvuju ministri unutrašnjih poslova i pravde Crne Gore, BiH, Makedonije, Albanije, Luksemburga, Kosova i komesar EU. <


EU

 

remnciRIM: SASTANAK VUČIĆ – RENCI

SRBIJA – ITALIJA ⇒Premijer Vučić čestitao je italijanskom kolegi na reformskim merama koje italijanska Vlada sprovodi i zahvalio

 

 

italijaRIM: VUČIĆ KOD PREDSEDNIKA ITALIJE NAPOLITANA

SRBIJA – ITALIJA⇒Predsednik Napolitano je pohvalio reforme koje sprovodi srpska Vlada i savetovao premijeru Vučiću da je važno

 

 

KONFERENCIJA "EU I ZAPADNI BALKAN 2015-2020."U EU NEMA “ZAMORA OD PROŠIRENJA”

EU⇒ Barozo je izrazio uverenje da će u “nedalekoj budućnosti” članice EU biti i Srbija, Makedonija, Crna Gora,

 

milicevicSPS: NE VERUJEMO DA KOSOVO MOŽE BITI U UN

  EU ⇒ Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević je novinarima u Skupštine Srbije rekao da je