DJB pozvao opoziciju u Skupštini na bojkot sutrašnje sednice

DJB pozvao opoziciju u Skupštini na bojkot sutrašnje sednice

25/05/2017 Off By

 

Saša Radulović, šef poslaničke grupe Dosta je bilo, pozvao je danas sve opozicione poslanike u Skupštini Srbije da bojkotuju sutrašnju sednicu zbog nedoličnog načina na koji je zakazana i zbog očiglednog nastojanja predsednice Skupštine da ućutka opoziciju, onemogući raspravu o svojoj smeni, kao i o smeni potpredsednika Veroljuba Arsića.

Radulović je šefove opozicionih poslaničkih grupa pozvao na sastanak sutra, pre zakazane sednice, da bi se dogovorili o zajedničkom nastupu.
Poslanička grupa Dosta je bilo zatražila je danas dopisom od predsednice Skupštine Maje Gojković da otkaže sednicu koja je zakazana danas(četvrtak) u 9.59 za sutra u 10.00 sati. Zakazivanje sednice koje je opozicionim poslanicima ostavilo samo jedan minut za podnošenje predloga za dopunu dnevnog reda, za koju su poslanici morali da se utrkuju sa skupštinskom stručnom službom ne bi li uspeli da podnesu predloge, nedostojan je i neprihvatljiv način rada i ne priliči instituciji parlamenta.
Čim je od poslaničke grupe DJB u 14:30 primila zahtev da otkaže sednicu i videla saopštenje koje je DJB izdao o tome, navrat na nos je pomerila sednicu za 15.30 i ponovo dala opoziciji manje od sat vremena da podnesu svoje predloge. Naknadno dodavanje još par sati ne rešava problem, to je i dalje kršenje procedura, pravila i dostojanstva Skupštine.
Nije bilo nikakvog razloga za hitnost jer su na dnevnom redu samo sporazumi koji čekaju u Skupštini od novembra prošle godine, a ponovo su u jednu tačku dnevnog reda objedinjene tačke koje nemaju veze jedna sa drugom, što Poslovnik ne dozvoljava. Takođe, sednica je zakazana za petak da bi se izbegla poslanička pitanja koje Poslovnik predviđa četvrtkom.
Poslanička grupa Dosta je bilo je predložila da opozicione poslaničke grupe bojkotuju sutrašnju sednicu skupštine kao upozorenje i da se slože oko zahteva Maji Gojković da se otkaže sutrašnja sednica i zakaže u skladu sa Poslovnikom, da se prestane sa nezrelim, dečijim smicalicama zbog kojih poslanici opozicije moraju da se dovijaju i prave sačekuše da bi na dnevni red došli njihovi predlozi, da se Skupština zakazuje na vreme i da se omogući opoziciji da podnese dopune dnevnog reda. Zahtevamo da zasedanja Skupštine počinju u utorak kako to propisuje Poslovnik, ne u petak, da se poštuje Poslovnik, da se poštuje član 157 Poslovnika i ne objedinjuju tačke dnevnog reda koje nikakve veze nemaju jedna sa drugom, da u skladu sa članom 28 Poslovnika predsednica Skupštine napravi godišnji plan rada i da se redovno održavaju sastanci Kolegijuma.(Press DJB)♦