Protiv Diktature: šlimo se na ozbiljne teme

Protiv Diktature: šlimo se na ozbiljne teme

24/05/2017 Off By

 

Za tim Protiv Diktature Marko Ilinčić

Protiv trenutne vlasti i njene zloupotrebe sistema nekada se moramo boriti i humorom, stoga smo prošlog petka odlučili da pre protesta organizujemo akciju „Budi i ti deo režima“.


U samoj akciji učestvovali su članovi tima Protiv Diktature ali i austrijski novinar Christoph Baumgarten, urednik internet portala „Balkan stories“ koji je protekle nedelje bio u poseti Srbiji i ujedno iskazao želju da isprati dešavanja naše grupe.
Sa ramovima „Informer- Soroševi plaćenici“ i „Padni mi na grudi Nebojša“ prošetali smo kroz centar grada u želji da našim sugrađanima na šaljiv način ukažemo na nepravilnosti i zloupotrebe državničkih i novinarskih funkcija u državi. Na početku su reakcije na Informer ram bile prilično negativne, jer su prolaznici mislili da ih slikamo za novine Informer, te smo morali dodatno da objašnjavamo da smo tu zato što želimo da pokažemo da je kritičko i drugačije mišljenje i dalje poželjno i potrebno u društvu.
Cilj naše akcije je bilo podizanje svesti građana o stanju u državi, o partokratiji, kadrovskom zapošljavanju, medijskom mraku i nasumičnom medijskom linču čim se ne uklapa u kalup podobnosti za vladajuću koaliciju. Takođe smo smatrali da je neophodno da pokažemo da strah kod nas ne postoji, jer verujemo u ispravnost naših ideja koje su temelj jednog demokratskog i slobodnog društva i da ćemo za njih boriti čak i protiv represivnog režima koje negira potrebu postojanja kritčkog mišljenja.
Na ulicama smo nailazili i na one koji su sa odobravanjem i često uz smeh pozdravljali našu akciju, ali su se sklanjali i odbijali da se fotografišu, jer rade u državnim firmama i ne bi da se kopromituju.
I zbog toga smo tu, jer želimo da svi građani ove države slobodno misle, govore i delaju, bez straha da će izgubiti posao jer ne klimaju poslušno glavom na migove vlasti.
Nećemo odustati!♦