Zorana Mihajlović: Zlatibor će biti proglašen za prirodno dobro

Zorana Mihajlović: Zlatibor će biti proglašen za prirodno dobro

23/05/2017 Off By

 

Potpredsednica Vlade Srbije, dr Zorana Mihajlović , poručila je danas da Zlatibor nije ničija dedovina i da će ga država zaštititi.

Mihajlovićeva je pojasnila da će Vlada Srbije uskoro doneti uredbu kojom će Zlatibor biti proglašen za prirodno dobro, kao i da se radi na izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca, posebno u sektoru građevinarstva.
“Donećemo i uredbu o Zlatiboru, kao što imamo uredbe o prirodnom dobru i za Kopaonik, Taru, Zlatar… Ministarstvo poljoprivrede je tu uredbu završilo i očekujemo da ćemo sledeće nedelje o tome razgovarati na sednici Vlade”, rekla je Mihajlovićeva, dodajući da će na taj način država kontrolisano dozvoljavati gradnju na Zlatiboru. Prema njenim rečima, već se radi na izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca, koje će posebnu pažnju posvetiti sektoru građevinarstva, a očekuje da će te izmene biti na sednici Vlade u narednih mesec dana.
“Stojimo iza činjenice da se pre svega na Zlatiboru, a možda i na drugim mestima, novac pere upravo u sektoru građevinarstva. Izmenama zakona posebno ćemo se pozabaviti delom građevinarstva, kako ne bismo dolazili u situaciju da se od novca bez porekla – bilo da je od droge, ratnih zločina ili ko zna od čega, prave zgrade i stanovi i kada se prodaju, dobije se čist novac”, navela je potpredsednica Mihajlović.
-Nema potrebe, poručila je ona, da se bilo ko plaši tih izmena, jer niko ko se pridržava zakona neće imati bilo kakav problem:
“Trudićemo se da iza nas ostanu sačuvane planine u Srbiji. Zlatibor nije moja dedovina, ali nije ni dedovina Milana Stamatovića. To je planina koju bi trebalo da sačuvamo za budućnost”, poručila je Mihajlovićeva.
Ona je podsetila da je ministarstvo pre dve godine podnelo krivičnu prijavu za organizovani kriminal zato što se na Zlatiboru mnoge dozvole nisu davale ili su se nekontrolisano davale. I gondola, dodala je ona, mora da ima građevinsku dozvolu, a resorno ministarstvo već dve godine pokušava da to objasni.
Potpredsednica Vlade je navela da je gradnja gondole na Zlatiboru važan infrastrukturni projekat koji je vredan 13 miliona evra i napravila paralelu sa deonicom Surčin – Obrenovac.
“Ovaj projekat Surčin-Obrenovac vredan je 233 miliona dolara, ali radovi ne bi počeli 1. marta da nije dobijena građevinska dozvola. I za ovaj, kao i za svaki drugi infrastrukturni projekat, izdaju se građevinske dozvole, moraju biti ispunjeni svi uslovi, lokacijski i ostali. To važi za sva gradilišta u Srbiji, pa mora da važi i za gondolu na Zlatiboru”, istakla je Mihajlovićeva.♦