Skupština Srbije: Rasprava o amandmanima na osiguranje depozita i zajmove

Skupština Srbije: Rasprava o amandmanima na osiguranje depozita i zajmove

22/05/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednica Skupštine Srbije danas je bila raspoložena. Opozicija je mogla malo duže da govori. Nije se pridržavala poslovnika. Danas joj je bio – rođendan.

Poslanici su raspravljali o 21 amandmanu na dopune zakona o Agenciji za osiguranje depozita i 46 amandmana na zajmove EPS-a i EMS-a.
Vodila se zanimljiva polemika o tome ko se zalaže za neoliberalnu ekonomiju, ko je omogućio prodaju zemljišta strancima i o tome ko je koga gde zaposlio.
Govoreći o amandmanu na predložene dopune Zakona o Agenciji za osiguranje depozita, lider Pokreta Dveri Boško Obradović, posle rođendanske čestitke Maji Gojković, rekao je da je suština njegovog amandmana da se sredstva kojima raspolaže država stave u službu domaće ekonomije, ali da se ta sredstva koriste za rešavanje problema propalih banaka kojima je upravljala partijska elita na čelu upravnih i nadzornih odbora i na mestima direktora.
Obradović je potsetio da niko nije odgovarao za upropašćavanje 10 državnih banaka kojima su rukovodili partijski kadrovi svih stranaka vlasti.
Poručio je vlastima da neoliberalni nije jedini ekonomski koncept i da zaduživanje kod stranih monetarnih institucija nije jedini način kreditiranja i ulaganja u domaću privredu i da mogu postojati samostalni izvori finansiranja.
Uvek spreman da odbaci sve što dolazi od opozicije, Aleksandar Martinović (šef poslaničke grupe SNS) reko je da šef Dveri iznosio netačne i neistinte podatke koje “blage veze nemaju sa realnim društvenim i političkim životom u Srbiji”.
-Nama iz SNS se stalno spočitava kako navodno mi nekoga zapošljavamo, naš partijski kadar, a prethodnom govorniku je, ako se ne varam, njegovo prvo radno mesto, vi me ispravite ako grešim, bilo u Gradskoj biblioteci u Čačku, tako što ga je zaposlio (predsednik Nove Srbije) Velimir Ilić”, rekao je Martinović.
Odbacio je navode o neoliberalnoj ekonomiji, navodeći da nije tačno da SNS ne brine o pravima radnika i da isključivo vodi računa o stranim investitorima.
Martinović je rekao i da je u vreme koalicionog pratnera Dveri, DSS-a, s kojim su Dveri bile na listi na parlamentarnim izborima 2016. godine, potpisan sporazum sa EU koji predviđa da od 1. septembra ove godine stranci mogu da budu vlasnici nekretnina, te i poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. SNS sada, pohvalio se Martinović, preduzima mere da se to ne desi.
Dežurni izazivač svađa u Skupštini, poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević (koji je najveći branilac SNS) napao je Đorđa Vukadinović iz poslaničke grupe “Nova Srbija – Za spas Srbije” i zbog “neoliberalnoj ekonomiji, SSP – u, i o Državnoj lutriji Srbije”.
Rističević je rekao da u “Skupštini ima kolege koji nikada nisu kupovali srećke, a redovno su dobijali na lutriji”.
-Redovno je dobijao na lutriji jedan vlaški političar (mislio je na Đorđa Vukadinovića) , ali srećke nije kupovao”, rekao je Rističević podsećajući tako da je Vukadinović na jednim izborima nastupao i na listi Vlaške nacionalne manjine, a osvrćući se i na navode pojedinih medija da je Vukadinović “reketirao” Državnu lutriju Srbije.
Vukadinovića je branio poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić, navodeći da nije uredu da predsedavajući ne prekida predstavnike vladajuće većine kada govore mimo dnevnog reda i kada iznose neistine.
-Imajte iste aršine prema svima. Dozvolite da i mi govorimo o nečemu što nije u skladu sa dnevnim redom. I da pitam odakle državnom sekretaru 400.000 (evra) za kupovinu vile. Sad ćete mi verovatno oduzeti reč”, rekao je Milojičić, na šta mu je predsedavajući Veroljub Arsić odgovori: “Ne, sada vam izričem, opomenu!”.
Nastavlja se. ♦