Zorana Mihajlović povodom protesta Zlatiborčana: I da leže ispred Vlade neću da potpišem nešto nezakonito

Zorana Mihajlović povodom protesta Zlatiborčana: I da leže ispred Vlade neću da potpišem nešto nezakonito

20/05/2017 Off By

 

Potpredsednica Vlade Srbije, dr Zorana Mihajlović poručila je danas da predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović može i da leži ispred Vlade ako to želi, ali da ona ni tada neće potpisati nešto što nije po zakonu.

Mihajlovićeva je novinarima u zgradi Vlade Srbije izjavila da je nakon dve godine vreme da se vidi šta je sve rađeno na Zlatiboru i „šta kaže dokumentacija“. Novinarima je uručila javno dostupna dokumenta koja ukazuju, kako je rekla, da se na Zlatiboru odvija ozbiljan kriminal.
“Ovo su fotografije objekata koji se grade na Zlatiboru za koje ili ne postoji dozvola, ili se grade na mestima gde ne bi smeli. Imamo čak i izgrađene zgrade na kolektoru jezera, što je veoma opasno! Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović nije nikakva žrtva, već lokalni šerif koji se ponaša kao da je Zlatibor njegova planina! Napadima na Ministarstvo i Vladu Srbije on u stvari želi da prikrije šta se dešava na Zlatiboru. I dok svi vi skupljate dokumenta za izgradnju ili legalizaciju vaših objekata uredno i po zakonu, on misli da to za njega ne važi“, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je pokazala i krivične prijave koje je ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo protiv Stamatovića zbog gradnje bez građevinske dozvole, kao i dopis upućen Agenciji za borbu protiv korupcije.
“Zakon važi za sve, i za kuće i stanove, za Beograd na vodi i Novi Pazar, ali i za gondolu na Zlatoboru”, istakla je potpredsednica Vlade.
Mihajlovićeva je dodala da se u dokumentaciji koju je Stamatović dostavio Ministarstvu ne vidi trasa gondole, da niko ne garantuje bezbednost i da nisu dostavljeni dokazi i neophodne saglasnosti da su rešeni imovinsko-pravni odnosi. Zato je Ministarstvo moralo da odbije njihov zahtev.
“Ne možemo da damo dozvolu za nešto što bi za pet godina moglo da se sruši i ugrozi bezbednost građana”, rekla je ona.
Mihalovićeva ističe da su mnogo puta do sada objašnjavali ljudima iz Čajetine šta sve treba da urade i ponovo će ako treba.
“Država je propisala uslove i rekla da su potrebna dokumenta koja garantuju da taj objekat neće da se sruši. Ali mislim da neko namerno neće da dostavi dokumenta, jer nešto tu nije kako treba”, naglasila je Mihajlovićeva.
Potpredsednica Vlade je skrenula pažnju na to da je Stamatović godinama sam izdavao građevinske dozvole na toj planini i poručila da divlja gradnja mora da prestane.
“Stamatović je prvo kupio opremu za gondolu, a da se ne zna ni kuda će ona ići. On je opštinski novac potrošio na to, a nije imao projekat i zato je dobio krivičnu prijavu”, rekla je Zorana Mihajlović.
Ponovila je da država podržava izgradnju gondole i da je Vlada Srbije projekat proglasila javnim interesom, ali da gondola mora da se gradi po zakonu i da bude bezbedna za građane.
“Pre nekoliko meseci je pokrenut postupak da se Zlatibor proglasi zaštićenim područjem. Ministarstvo poljoprivrede priprema pravilnik za koji se očekuje da će za mesec dana biti predstavljen na sednici Vlade. Nakon toga građevinske dozvole za izgradnju na Zlatiboru izdavaće Ministarstvo građevinarstva”, otkriva Mihajlovićeva.
Ona je, na kraju, jučerašnji protest Milana Stamatovića u Beogradu ocenila kao politički motivisan, što dokazuje i prisustvo lidera Dveri Boška Obradovića. Ona je primetila da se Stamatović nije bunio dok nije počela kampanja za predsedničke izbore, na kojima je bio jedan od kandidata.♦