Bakir Izetbegović: odvajanje RS izazvalo bi novi balkanski rat!

Bakir Izetbegović: odvajanje RS izazvalo bi novi balkanski rat!

18/05/2017 Off By
ČLAN Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović upozorio je kako bi svaki pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH neminovno vodio do sukoba koji bi imali nesagledive posledice po celu regiju, istaknuvši kako je to “crvena crta” koju Milorad Dodik nikako ne bi trebao pokušati prijeći.

U intervjuu za regionalnu televiziju N1 Izetbegović je rekao da ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se netko odvažio da pokuša da izdvoji iz države mesta kao što su Tomašice ili Srebrenice, gde su počinjeni masovni ratni zločini jer su ona “čavao kojim je taj teritorij zakucan za BiH”.
-Pokuša li to netko, sukobi su neizbježni, rekao je Izetbegović komentarišući prošlonedeljnu najavu predsednika RS Milorada Dodika da će se taj entitet odcepiti, svejedno bilo to 2018. ili 2028. godine.
“Polako će krenuti incidenti i to je neupitno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo”, rekao je Izetbegović.
“To je suluda politika i nitko je ne bi pratio. Prejaki su međunarodni ugovori”, smatra Izetbegović pojašnjavajući kako je od turskog predsednika Tajipa Erdogana i od ruskog predsednika Vladimira Putina tražio da Dodiku prenesu poruku da se ne upušta u avanturu kojom bi prešao tu “crvenu crtu”.♦