Uvojen novi Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije

Uvojen novi Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije

17/05/2017 Off By

Ranka Čičak

Na današnjoj sednici Koordinaciono telo Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije usvojilo je novi Akcioni plan. Plan predviđa povećenje broja mera na smanjenju nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza.

I pored toga što borba protiv sive ekonomije daje nekakve rezultate, ona je i dalje veliko opterećenja za srpsku privredu.
Kako smanjiti sivu ekonomiju? Ministar finansija Dušan Vujović smatra da je jedan od načina je smanjenje gotovine.
“Time bismo bitno smanjili prostor za cvetanje sive ekonomije. Na Kopaoniku smo imali nekoliko vrlo konkretnih izveštaja da je prisustvo keša jako veliko. Cilj je svima da se povećanjem legalne i formalne ekonomije poveća i poreska baza i da se time stvori prostor da se smanji poreski teret”, smatra ministar Dušan Vujović.
Visoke dažbine, privredici upravo i vide kao glavni razlog visoke stope poslovanja u sivoj zoni.
Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Vujović poručuje: “Smanjite poreze sa otprilike 64 odsto, za 20 odsto, ukinite veliki deo parafiskalnih nameta, samim tim se oslobađa mogućnost da ljudi rade legalno, da ne ulaze u sivu ekonomiju, ne zato što žele, nego zato što su prinuđeni zbog toga što je država skupa”.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” učestvovalo 40 odsto građana, i da je stiglo 85 miliona računa. Takođe i da je u prvom kvartalu ove godine promet preko fiskalnih kasa povećan je ukupno za 7,64 odsto.
Prema podacima inspekcije od januara do aprila ove godine registrovano je 8.065 radnika na crno, od kojih su poslodavci po nalogu inspekcije zaposlili 7.579 radnika.♦