Dvorana Kolarčeve zadužbine: Svečani koncert povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

Dvorana Kolarčeve zadužbine: Svečani koncert povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

16/05/2017 Off By
POVODOM Dana nezavisnosti Crne Gore, Ambasada Crne Gore u Srbiji i Muzički centar Crne Gore, u četvrtak 18. maja, sa početkom u 20 časova, prirediće Svečani koncert u Dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na koncertu će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom i solistom Ratimirom Martinovićem.
Na programu su: Koncert za klavir i orkestar br.1, Ludviga van Betovena, i Simfonija br.8, Antonjina Dvoržaka.
Grigorij Kasko je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom sveta nastupao kao dirigent i solista.
Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna dela svetske muzičke baštine kao i dela domaćih autora.

 

 
Ratmir Marinković je rođen u Kotoru, gdje je stekao niže muzičko obrazovanje. Školovanje je nastavio u Novom Sadu na Akademiji umjetnosti u klasi Kemala Gekića, gdje je diplomirao i magistrirao.
Od svoje dvanaeste godine nastupio je na preko sedam stotina resitala, kamernih koncerata i koncerata sa orkestrom, i sarađivao sa više od šezdeset različitih orkestara širom sveta, poput: Simfonijskog okrestra Berlina, Istanbula, Meksika, Tajlanda, Plovdiva, Harkova, Jukatana, Brazilije…
Snimio je dva kompakt-diska i brojne emisije za TV i radio kuće u regionu. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao i društvenih i univerzitetskih priznanja.
Jedan je od osnivača Festivala KotorArt i direktor muzičkog programa, kao i direktor Fondacije Vasilije Mokranjac.
Radi kao redovni profesor na katedri za klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Crnogorski simfonijski orkestar nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na preko dve stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija) sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Konstantin Lifšic.
Recimo i to da se ovaj koncert realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore i Kolarčevom zadužbinom.(Press KZ)♦