NBS: referentna kamatna stopa na nivou od 4 odsto

NBS: referentna kamatna stopa na nivou od 4 odsto

12/05/2017 Off By

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije zadržao je na majskom zasedanju referentnu kamatnu stopu na nivou od 4 odsto.
Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i majsku projekciju inflacije prema kojoj će se ona i u naredne dve godine kretati u granicama cilja od 3 odsto uz odstupanja od plus ili minus 1,5 procentnih poena, saopšteno je iz NBS.
Inflacija je od početka godine u granicama cilja, i u aprilu je iznosila 4 odsto međugodišnje.
Iz NBS navode da je na takvo kretanje inflacije, kao i u drugim zemljama, uticao oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016, ali i veće poskupljenje voća, povrća i ogreva od sezonski uobičajenog, zbog lošeg vremena početkom godine, kao i poskupljenje svežeg mesa u aprilu.
“Sa izlaskom ovih jednokratnih poskupljenja iz međugodišnjeg obračuna inflacije, početkom naredne godine očekujemo nižu inflaciju u odnosu na sadašnji nivo, a zatim njeno kretanje na tom nivou do kraja perioda projekcije”, poručuju iz centralne banke.
Kretanje inflacije od početka ove godine, kako se dodaje, posledica je delovanja jednokratnih faktora, na šta ukazuje niska i relativno stabilna bazna inflacija, koja je u aprilu iznosila 2,0 odsto međugodišnje.
U saopštenju se navodi da Izvršni odbor pažlivo prati dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i svetske cene primarnih proizvoda.
“Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji”.
Pored toga, neizvesnost je prisutna i u pogledu kretanja svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte.
Međutim, kako ističu iz NBS, otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja je povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže, što doprinosi i nižoj premiji rizika i povoljnijem kreditnom rejtingu zemlje.
Izvršni odbor NBS je usvojio danas majski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u petak, 19. maja. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. juna.(Press NBS)♦