Nenad Čanak: Zatvoriti Srpsko – ruski centar u Nišu

Nenad Čanak: Zatvoriti Srpsko – ruski centar u Nišu

05/05/2017 Off By
Nakon krupnih političkih promena koje će se narednih nedelja desiti u Makedoniji, kao i punopravnim članstvom Crne Gore u NATO-u, pitanje ukidanja ruskog obaveštajnog punkta u Nišu postaviće se kao prioritetan problem u izmenjenim regionalnim okolnostima

POVODOM inicijative Ivice Dačića da se reši status tzv. Ruskog humanitarnog centra u Nišu ili da se on zatvori, Liga socijaldemokrata Vojvodine apeluje na vlast da zatvori navedenu stanovuu, izjavio je Nenad Čanak:

«Takođe, pozivamo predstavnike vlasti da javnosti daju precizne odgovore o pravoj funkciji i ulozi ove misteriozne ustanove. U javnosti su se do sada mogle čuti analize i interpretacije od toga da je reč o obaveštajnom centru druge države na našoj teritoriji, do toga da je reč o kamufliranoj ruskoj vojnoj bazi.

Kako bi se u domaćoj i međunarodnoj javnosti sprečile dalje spekulacije, koje mogu veoma da naštete geopolitičkom položaju Srbije, pozivamo vlast da otkaže dalje gostoprimstvo tzv. Humanitarnom centru u Nišu.

Nakon krupnih političkih promena koje će se narednih nedelja desiti u Makedoniji, kao i punopravnim članstvom Crne Gore u NATO-u, pitanje ukidanja ruskog obaveštajnog punkta u Nišu postaviće se kao prioritetan problem u izmenjenim regionalnim okolnostima.

Sve države u našem okruženju će od juna ili biti članice NATO-a ili već na svojoj teritoriji imaju vojne efektive ovog saveza. Geopolitički položaj Srbije time će se dodatno usložniti, a pitanje vojne neutralnosti i statusa potencijalne ruske baze u Nišu zahtevaće ponovna preispitivanja.

Ukidanje ruskog tzv. Humanitarnog centa u Nišu nije samo pitanje ispravnog razumevanja međunarodnih i regionalnih okolnosti, već i očuvanja mira i stabilnosti u Srbiji.» kaže se u pisanoj izjavi medijama Lidera LSV Nenada Čanka.♦