LSV poručila: Dajte novac za nauku, a ne za crkve

LSV poručila: Dajte novac za nauku, a ne za crkve

28/04/2017 Off By
Sredstva za izgradnju crkve u susednoj državi uzeta su iz tekuće budžetske rezerve, odnosno, iz dela budžeta koji služi samo u slučajevima vanrednih okolnosti. Ako bi nesrećnim slučajem Srbiju pogodile elementarne nepogode, budžetska sredstva za saniranje bila bi umanjena zbog ovakve odluke Vlade Srbije

 

STRUČNI savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine izražava duboku zabrinutost zbog najave da će Vlada Srbije izdvojiti iz budžeta pola miliona evra za izgradnju crkve u susednoj Crnoj Gori. U državi koja izdvaja najniži stepen bruto društvenog proizvoda za nauku u Evropi i u kojoj su naučnici, pre samo šest dana, na protestu iskazali nezadovoljstvo svojim položajem, davanje milionskog iznosa Srpskoj pravoslavnoj crkvi je korak u vrlo lošem smeru.

LSV podseća da Srpska pravoslavna crkva ne plaća porez u Srbiji, ali je uprkos tome Vlada Srbije spremna da za nju izdvaja milione evra svih poreskih obveznika. S druge strane, svaki naučnik zaposlen u ovoj zemlji plaća porez, svako izdvajanje za nauku dugoročno i višestruko se vraća društvu, a rešenja za brojne probleme naučnika u Srbiji još uvek ne postoje.

Kako bi čitava stvar bila još gora, sredstva za izgradnju crkve u susednoj državi uzeta su iz tekuće budžetske rezerve, odnosno, iz dela budžeta koji služi samo u slučajevima vanrednih okolnosti. Ako bi nesrećnim slučajem Srbiju pogodile elementarne nepogode, budžetska sredstva za saniranje bila bi umanjena zbog ovakve odluke Vlade Srbije.

A ako je ova odluka Vlade Srbije poruka da se Srbija već nalazi u vanrednim okolnostima, LSV želi da skrene pažnju da je odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz ove zemlje, usled nedostataka uslova za rad i obrazovanje, vanredna okolnost kojoj treba dati prioritet.(Press LSV)♦