Makedonija: stanje (prividno) normalizovano!

Makedonija: stanje (prividno) normalizovano!

28/04/2017 Off By

 


Predsednik Makedonije Đorge Ivanov pozvao je na mir, smirivanje tenzija i istakao da su za nemire odgovorni politički lideri. Ivanov je pozvao političke lidere da se sastanu sa njim i nije uveo vanredno stanje

 

SITUACIJA u Skopju je normalizovana, saopštilo je jutros makedonsko Ministarstvo za vnatrešni raboti (MVR), nakon što je sinoć u Skoplju povrećeno oko 100 demonstranata.

Građani Makedonije, koji mesecima protestuju protiv namere SDSM Zorana Zaeva da sa albanskim partijama formira novu vladu, postavili su šatore ispred zgrade.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se sinoć nalazilo više od 50 hiljada ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta, i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

Predsednik Makedonije Đorge Ivanov pozvao je na mir, smirivanje tenzija i istakao da su za nemire odgovorni politički lideri. Ivanov je pozvao političke lidere da se sastanu sa njim i nije uveo vanredno stanje.

U proglasu koji su sinoć proslijedili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen razumnosti i nameru “da se ide do kraja”, odnosno

Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, svetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske Alijansa za Albance Zijadin Sela povrijeđeni su  pošto su pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” koje podržavaju Nikolu Gruevskog, upale u Sobranje. U zgradu parlamenta ušlo je oko 500 ljudi.

Tek posle 23 časa je makedonska policija uspjela da evakuiše poslanike, dok su specijalci izbacivali demonstrante iz Sobranja.  Na društvenim mrežama su objavljeni snimci gdje se vidi kako policija propušta bez ikakvog otpora demonstrante da uđu u parlament. (Agencije)♦