Posle održavanja Beogradskog festivala igre: gostovao ceo svet!

Posle održavanja Beogradskog festivala igre: gostovao ceo svet!

27/04/2017 Off By

 

Glavni program je pratilo 19.518 gledalaca, dok su paralelni programi privukli skoro 3.000 učesnika i posetilaca. Ukupno 132 akreditovana novinara pratilo je predstave, od kojih čak 33 iz inostranstva

NASTUPOM legendarnog baletskog igrača Mihaila Barišnjikova, u utorak 25. aprila završeno je ovogodišnje, četrnaesto izdanje Beogradskog festivala igre. 

Beogradski festival igre je ovoga puta predstavio ukupno 15 kompanija umetničke igre, i to iz Kanade, SAD, Italije, Finske, Hrvatske, Nemačke, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Švajcarske i Holandije. Od 24. marta do 11. aprila, odnosno sve do 25. aprila, izvedeno je 20 predstava u Beogradu i 2 u Novom Sadu, ili ukupno 23 koreografska komada od kojih su gotovo svi premijerno prikazani u regionu. U srpskoj prestonici, boravilo je 11 koreografa izuzetnog svetskog renomea.

Glavni program je pratilo 19.518 gledalaca, dok su paralelni programi privukli skoro 3.000 učesnika i posetilaca. Ukupno 132 akreditovana novinara pratilo je predstave, od kojih čak 33 iz inostranstva. Prvi put, deo prikazanih koreografskih radova pratili su članovi asocijacije Dance Consortium iz Londona, odnosno delegacija od preko 40 producenata i direktora pozorišnih scena iz Velike Britanije. Blizu 900 tekstova je objavljeno o ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre u domaćim štampanim medijima, a oko 1200 objava manifestacija je imala u on-line izdanjima, kao i skoro 300 tv priloga i 900 emitovanih tv spotova. Najviše inostranih medija koji su najavljivali i pratili manifestaciju bilo je iz Italije, Francuske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske i Slovenije, a do sada su objavljeni brojni tekstovi o predstavama koreografa Akrama Kana, Šaron Ejal, Kristal Pajt, Damijena Žalea, Murada Merzukija, ali i najave i osvrti vezani za ekskluzivno gostovanje komada „Brodski/Barišnjikov“ u Beogradu.

Ukupno 473 avio karte je kupljeno za dolazak umetnika i članova administrativnih i tehničkih timova iz inostranstva u Beograd. Ukupno 7 šlepera i 10 manjih kamiona, prenelo je scenografije potrebne za izvođenje predstava iz raznih krajeva Evrope, od Dandija u Škotskoj, do Rige u Letoniji.  Tačno 1677 hotelskih noćenja obezbeđeno je za goste festivala. Od izvođenja predstava, beogradska i novosadska pozorišta, prihodovala su na ime zakupa skoro 7.000.000 rsd.

Osim nastupa renomiranih trupa i umetnika, festival je omogućio brojne besplatne majstorske kurseve za učenike baletskih škola i profesionalne igrače iz Srbije, kao i radionice za decu bez prethodnog iskustva u umetničkoj igri. Organizaciju ovih programa, realizovanih u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za igru, podržali su Delegacija EU u Srbiji, Ambasada SAD i Francuski institut za kulturu. Revija filmova Dani igre u Kinoteci, predstavila je izbor novih dokumentarih filmova o umetničkoj igri, dok su mogućnost da na Trgu Republike uživo prate izvođenje predstave Baleta Britanske Kolumbije iz Vankuvera, beograđani i gosti prestonice ispratili sa oduševljenjem.

Festival je otvorio italijanski baletski super star Đuzepe Pikone u prepunom Centru Sava. Nagradu Jovan Ćirilov iz 2016. godine, primila je izraelska koreografkinja Šaron Ejal u Skupštini Grada Beograda, i to samo par dana nakon premijere svog novog komada u Operi u Oslu, o čemu su izvestili svi svetski mediji. Kompanija Tera Sarinena iz Helsinkija, ujedno je bila prva finska trupa na Beogradskom festivalu igre, a izvođenje njihove predstave u Beogradu tretirano je kao najvažniji događaj u obeležavanju stogodišnjice državnosti Finske i jubileja diplomatskih odnosa između Srbije i ove severno-evropske zemlje. Nakon 15 godina, u Srbiju je došao Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, što je doprinelo da Beograd dobije brojne izuzetno afirmativne objave u hrvatskoj štampi, ali i na najbolji način prikaže novu energiju i domete baletskih kompanija iz našeg regiona. Odmah nakon prikazivanja u beogradskom Centru Sava, predstava „Betroffenheit“ kanadske trupe Kidd Pivot, ovenčana je nagradom Ser Lorens Olivije na ceremoniji u londonskom Rojal Albert Holu.  Koreograf Damijen Žale je nakon prisustvovanja beogradskom izvođenju svog komada „Jama“ koji je uradio za Škotski plesni teatar, zajedno sa Marinom Abramović nastavio pripreme za premijeru nove verzije „Bolera“ za Balet parsike Opere. Njujorški Balet Hispaniko, nastupio je pred prepunim salama Pozorišta na Terazijama i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, pred više od 2.200 ljudi. Za predstave Kompanije Akrama Kana, Kompanije Kafig, kompanije L-E-V i Škotskog plesnog teatra, tražila se karta više, i to nekoliko nedelja pre njihovog dolaska u Beograd. Gostovanje Mihaila Barišnjikova pratila je brojna publika iz Rusije, Italije, Grčke, Francuske, Nemačke, i regiona. Svi oni, rezervisali su ulaznice par meseci pre izvođenja predstava. Tako smo saznali da će karta za gostovanje iste predstave u Londonu, početkom maja, koštati vrtoglavih 210 britanskih funti (oko 31.000 rsd). U Beogradu je ovaj komad isprećen višeminutnim ovacijama, sve tri večeri.

Tokom svoje najatraktivnije i najobimije festivalske edicije do sada, Beogradski festival igre je još jednom uspeo da Beograd i Srbiju predstavi kao evropski centar kulture i najreferentnije mesto za predstavljanje savremene umetničke igre. Za uspeh u realizaciji brojnih događaja, organizatori duguju veliku zahvalnost Gradu Beogradu, Delegaciji EU, Pokrajinskoj vladi Vojvodine, ambasadama zemalja učesnica programa, Narodnoj Skupštini Srbije, medijima, donatorima i sponzorima. Festival su ove godine podržali Vip mobile kao generalni sponzor, Societe Generale banka, Nivea, Nestlé Adriatic, Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Heineken Srbija, Vahali Production Services, Tikkurila, Planmeca, advokatska kancelarija Karanović & Nikolić, Mercedes-Benz, Marbo Product, Aerodrom Beograd, hotel Hyatt Regency, i drugi.(Press BFI)