Čanak pita: Humanitarni centar ili ruska vojna baza u Nišu?

Čanak pita: Humanitarni centar ili ruska vojna baza u Nišu?

27/04/2017 Off By
Topla osećanja prema Rusiji pojedinih opozicionih lidera su legitimna, ali javni interes Srbije zahteva bezuslovnu transparentnost u jednom ovakvo osetljivom pitanju kao što je potencijalna ruska vojna baza u NATO okruženju

 

PREDSEDNIK Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, u pisanoj izjavu medijama a povodom petogodišnjice otvaranja ruskog tzv. Humanitarnog centra u Nišu, navodi da LSV poziva nadležne organe i predstavnike vlasti da javnosti daju odgovore na pitanje o pravoj svrsi i ulozi ove misteriozne ustanove.

 

Poslednjih godina u javnosti su se mogle čuti informacije i analize od toga da je reč o špijunskom centru strane države na našoj teritoriji, do toga da je reč o prikrivenoj ruskoj vojnoj bazi. Kako bi se u javnosti sprečile dalje spekulacije, koje mogu veoma da naštete međunarodnom položaju Srbije, pozivamo vlast da skine veo tajne sa funkcionisanja tzv. Humanitarnog centra u Nišu.

-Takođe, LSV poziva i opozicione političke subjekte da se pridruže našoj inicijativi. Topla osećanja prema Rusiji pojedinih opozicionih lidera su legitimna, ali javni interes Srbije zahteva bezuslovnu transparentnost u jednom ovakvo osetljivom pitanju kao što je potencijalna ruska vojna baza u NATO okruženju.

 

-Uklanjanje tajnovitosti sa funkcionisanja ruskog centra u Nišu posebno će doći na dnevni red od juna meseca, kada će Crna Gora postati punopravna članica NATO. Nakon toga sve države u našem okruženju će ili biti članice NATO-a ili već na svojoj teritoriji imaju vojne efektive ovog saveza. Geopolitički položaj Srbije time će se dodatno usložniti, a pitanje vojne neutralnosti i statusa potencijalne ruske baze u Nišu zahtevaće ponovna preispitivanja, kaže Nenad Čanak. ♦