14. noć muzeja: subota kada je okej da klinci ostanu budni do kasno!

14. noć muzeja: subota kada je okej da klinci ostanu budni do kasno!

26/04/2017 Off By

 

O avanturama velikog Samija, simbola beogradskog Beo Zoo vrta slušaće svi koji odluče da se druže i saznaju emotivnu priču i vide fotografije o Samijevim poduhvatima bežanja iz zoo vrta i velikom prijateljstvu s Vukom Bojovićem. Na radionici u Bebi zoo vrtu deca će naučiti koja je životinja budna noću, a koja danju, i ko kada i koga lovi

U VREME kada treba da spavaju, najmlađe očekuje zabavna, zanimljiva i maštovita Dečja tura, jer jednom godišnje je Noć muzeja!

Četrnaesta Noć muzeja ovog proleća spremna je da dočeka svoje najmlađe posetioce u specijalno pripremljenoj, osmišljenoj i prilagođenoj Dečjoj turi, koja podrazumeva premijerne i ekskluzivne sadržaje, u kojima će najmlađi ljubitelji kulture i umetnosti sa roditeljima moći da uživaju 20. maja od 17 do 21 sati.Razlog više za posetu ovogodišnjoj manifestaciju je sponzor Dečje ture 14. Noći muzeja – Moja Kravica Milkshake. Oni su za naše najmlađe posetioce spremili slatka iznenađenja.

Paviljon Cvijeta Zuzorić, tradicionalno se u Noći muzeja pretvara u Dečji paviljon. Najmlađi će saznati uzbudljivu priču o nastanku autentičnih igračaka u jednoj srpskoj porodici. Oni najuporniji dobiće priliku da se poigraju sa drvenim lutakama, pelivanima i automatonima.

O avanturama velikog Samija, simbola beogradskog Beo Zoo vrta slušaće svi koji odluče da se druže i saznaju emotivnu priču i vide fotografije o Samijevim poduhvatima bežanja iz zoo vrta i velikom prijateljstvu s Vukom Bojovićem. Na radionici u Bebi zoo vrtu deca će naučiti koja je životinja budna noću, a koja danju, i ko kada i koga lovi.

Za sve klince i klinceze koje zanima kako kuca srce njihovih ljubimaca preporučujemo novootvoreni muzej na Fakultetu veterinarske medicine, gde se nalaze najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba. Od kita preko konja pa do sitnijih životinja, uz animaciju, zvuk i svetlosne efekte. I to nije sve, specijalno za Noć muzeja, biće organizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja. Najbolji crteži nastali na prošlogodišnjoj manifestaciji biće izloženi ove noći.

Oni koji jedva čekaju da zarone u podvodni svet imaće priliku da obiđu jedini Javni akvarijum i tropikarijum Beograda, kutak rezervisan za čudesni svet riba, gmizavaca i vodozemaca. Ovoga puta u centru pažnje su moćne pirane Amazona, prelepe ribice Nema, Dori i Bubless, kameleoni koji menjaju boju, krabe, kornjače, zmije i razne druge životinje. A šta znači mornarski čvor i kako ga vezati i odvezati objasniće učesnici iz Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Oni radoznali koji vole da zasuču rukave, imaće šansu da se oprobaju u izvođenju hemijskih eksperimenata sa studentima Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i da upoznaju čarobnu i šarenu stranu nauke.

U Legatu Petra Lubarde u Noći muzeja gradimo ukus od malih nogu, postavljamo standarde primerom jednog od najznačajnijih srpskih slikara. Na najlepši mogući način najmlađim sugrađanima objašnjavamo šta je to, kao i koji je značaj “privatne kolekcije”.  Kroz radionicu “Lubardina crvena boja“ biće predstavljena zanimljiva priču o ovom velikom umetniku i njegovim delima.

Pedagoški muzej 20. maja posvetiće se strpljivim sklapanjem slike domaćih i divljih životinja popularnom pazl tehnikom.

Na Beogradskoj tvrđavi zagrevamo atmosferu učenjem spretnosti i veštine vitezova, gađanjem uz pomoć luka i strele pravo u centar mete, a potom se relaksiramo u reci i slikamo ćetkicom.

Oduvek su kreativnost i prirodne nauke privlačile male radoznalce, ali nikada kao u 21. veku. Jasno je koliko se današnja deca na tim poljima dobro snalaze i osećaju. Zato postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU kao skup 3D radova u okruženju za računarske igre, prepliće kreativnost, nauku i matematiku.

Kako ilustrovati ritam saznaće svi oni koji se u Noći muzeja nađu u Galeriji Suluj gde će se najmlađi sugrađani lepo snaći uz vođstvo likovnih pedagoga.

Koliko su se igračke menjale i sa čim su se igrale mame i tate, pokazaće Dečji muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike – lutke, automobile, plišane mede, metalne mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke ili muzičke kutije. Mali radoznalci dobiće priliku da posete i prvi interaktivni Naučni centar u Srbiji koji na jednostavan način razjašnjava fenomene iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije i psihologije.

Satnica svih dešavanja u okviru Dečje ture, kao i detaljne informacije o uzrastima kojima su radionice namenjene, može se pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije, kao i u biltenima Noći muzeja koji će uskoro biti dostupni svim posetiocima.

Ulaznice za Noć muzeja po pretprodajnoj ceni od 450 dinara mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije, cena iznositi 500 dinara. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 14. Noći muzeja je MTS, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, Bambi, Imlek i štamparija Grafix. Vidimo se 20. maja! (Press NM)♦