Kina kupuje meso iz Srbije!

Kina kupuje meso iz Srbije!

24/04/2017 Off By

Kina je zainteresovana za uvoz 500.000 tona goveđeg mesa godišnje, a Srbija je spremna da ispuni sve uslove koje zahtevaju kineski standardi kako bi realizacija ovog posla počela što pre

 

TOKOM nedavne posete predsednika Tomislava Nikolića Kini, u susretu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom dogovoreno je, između ostalog, da kineska Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin što je pre moguće dođe u Srbiju, kako bi se uverila u kvalitet srpskih poljoprivrednih proizvoda koji će se izvoziti na tržište ove zemlje.

-Brzina reagovanja kineske Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin smatra se ključnom, jer je samo njihova ocena kvaliteta srpskih proizvoda nedostajala da se realizuje ovaj veliki izvozni projekat. To je bio razlog zbog kojeg je predsednik Nikolić toliko insistirao na toj temi tokom sastanka sa predsednikom Si Đinpingom, navodi se u saopoštenju iz Kabineta Nikolića.

Samo tri nedelje nakon dogovora sa predsednikom Si Đinpingom, u Srbiju je doputovala delegacija Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin, koju predvodi ministar u Generalnoj upravi, Dži Šuping. U razgovoru sa Tomislavom Nikolićem istaknuto je da je Narodna Republika Kina zainteresovana za uvoz 500.000 tona goveđeg mesa godišnje, a da je Srbija spremna da ispuni sve uslove koje zahtevaju kineski standardi kako bi realizacija ovog posla počela što pre. Predsednik Nikolić je rekao da je ovaj projekat velika poslovna šansa za našu zemlju i da će Srbija, čim Generalna uprava završi svoj rad i uveri se da naši proizvodi zadovoljavaju traženi kvalitet, biti spremna da započne izvoz mesa u Narodnu Republiku Kinu.

Istaknuto je i da su brojne kineske kompanije zainteresovane da ulažu u srpsku poljoprivredu, a ministar Dži Šuping je naglasio da je Generalna uprava spremna da svim takvim kompanijama dodeli olakšice u njihovom poslovanju. Ministar Dži je rekao da je upravo cilj ove njegove posete da se realizuje dogovor dva predsednika u Pekingu. On je dodao i da će kineska Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin tokom ove posete sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije potpisati Memorandum o bezbednosti i kvalitetu u postupku trgovine hranom, kao i da se uskoro očekuje i početak izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda u Narodnu Republiku Kinu.♦