Prikazana dela koje će Srbiju predtavljati u Veneciji

Prikazana dela koje će Srbiju predtavljati u Veneciji

24/04/2017 Off By

 

Ranka Čičak

U ČETVRTAK, 11 maja, tačno u podne, na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, u Paviljonu Srbije, otvara se izložba Enklavija- slikarstvo posledica ovakvog života. Izlažu Vladislav Šćepanović, Milena Dragičević i Dragan Zdravković.

Organizator je Muzej savremene umetnosti uz podršku Ministarstva kulture.Izložba će trajati do 26. novembra, a za nju već vlada veliko zanimanje u svetu. Okupljeni oko glavne teme venecijanskog Bijenala-Viva arte viva- živela živa umetnost, naša tri umetnika izlažu dela inspirisana sadašnjim trenutkom opterećenim globalnim tranzicionim procesima ekonomije i društva, ratovima, migracijama. Šćepanović i Zdravković žive u Srbiji, a Milena Dragićević je kanadska Srpkinja koja živi i radi u Engleskoj.

Danas su novinarima u legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića prikazani njihovi radovi. Vladislav Šćepanović u svoje radove uključuje plonove fotografije, video snimka, digitalnog uvećavanja, reklamnog natpisa svedočeći izmaknuru kontrolu i pojmovnu neuhvatljivost. Milena Dragičević pravi energetske preplete tragova i senki, materijalne civilizacije za dela koja se već nalaze u antologijama savremene slikarske umetnsti. Slike Dragana Zdravkovića su su kristalizacija unutrašnjeg sveta i pronicanja u tajnovite sisteme. Naslov njihove izložbe- Enklavija pokazuje samoću stvaralaca čiji su radovi svedočanstvo promena 21. veka.Podnaslov izložbe – Slikarstvo, posledica ovakvog života predstavlja parafrazu na na liberalni prodor shvatanja slikara modernog života.

Komesar izložbe je Slobodan Nakarada, a kustos- Nikola Šuica. ♦