Aleksandar Marton: Ljudska i manjinska prava da ne budu mrtvo slovo na papiru

Aleksandar Marton: Ljudska i manjinska prava da ne budu mrtvo slovo na papiru

23/04/2017 Off By

POTPREDSEDNIK Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton u pisanoj izjavi medijima navodi da Višegodišnje zalaganje i insistiranje LSV da se u škole vrati učenje jezika društvene sredine urodilo je plodom.

-Nacionalni prosvetni savet doneo je odluku da se maternji jezik sa elementima nacionalne kulture od septembra ove godine izučava kao obavezni izborni predmet za učenike osnovnih škola u Republici Srbiji, navodi Marton i dodaje da novi nastavni plan za učenike viših razreda osnovnih škola rezultat je i snažnog insistiranja Lige socijaldemokrata Vojvodine za vraćanje izučavanja  jezika društvene sredine u obrazovni sistem u našoj državi:

-Kao što je poznato, ovaj predmet se pre 25 i više godina izučavao u našim školama i  za rezultat je imao jačanje svesti o važnosti multikulturalnosti u Vojvodini među osnovcima. Nažalost, ova dobra praksa prekinuta je devedesetih godina, kada su nacionalizam i netolerancija dominirali našom scenom.
-LSV se nada da je ovo samo prvi korak koji naša država čini u pravcu jačanja svesti o važnosti teleracije i dobrosusedskih odnosa.Republika Srbija je pre devet meseci otvorila pregovaračko poglavlje 23 za pristup Evropskoj uniji. Ovo poglavlje tiče se temeljnih sloboda i poštovanja ljudskih prava i smatra se jednim od najbitnih na putu ka porodici evropskih naroda.
-Liga očekuje da vlasti Srbije pokažu mnogo veći aktivizam u ovom pregovaračkom procesu i da primerima dobre prakse, mrtva slova, zapisana u Ustavu i zakonima naše države, počnu da primenjuju i u praksi.♦