Dan vojske Srbije: Ponosni smo što smo u vrhu evropskih zemalja po brojnosti u mirovnim misijama UN

Dan vojske Srbije: Ponosni smo što smo u vrhu evropskih zemalja po brojnosti u mirovnim misijama UN

21/04/2017 Off By

Ranka Čičak

NA PRIJEMU povodom Dana vojske Srbije ministar odbrane Zoran Đorđević zahvalio je našim vojnicima što samopregorno izvršvju sve postavljene zadatke, pružaju pomoć loklnim vlastima i stanovništvu u elmntarnim nepogodama, a tamo gde je potrebno učestvuju u vežbama na našim i stranim poligonima i predstavljaju našu držvu na najbolji način:

-Ponosni smo što smo u vrhu evropskih zemalja po brojnosti u mirovnim misijama UN. Tu se trenutno nalzi 328 naših pripadnika u 10 zemalja i 11 mirovnih misija pod okriljem UN i EU. Politika vojne neutralnosti nam omogućava aktivnu saradnju sa svima. Sa pripadnicima oružanih snaga svih partnerskih zemalja, sa Ruskom federacijom, SAD, zemljama regiona, kao i vežbama u okviru NATO i partnerstva za mir. Zahvaljujući naporima vlade spremamo ratno vazduhoplovstvo i protiv vazduhoplovnu odbranu, a kopnena vojska dobila je savremeno artiljerijsko oružje. Želimo da nam vojska bude opremljna kao u 22 veku.

Izvoz namenske uvećn je tri put u odnosu na 2012 godin, a ove godine će biti još 20 posto veći.

Mnistar je zahvalio na pomoći vladi Srbije i premijeru Vučiću kao i svim pripadnicima stranih armija sa kojima naša vojska na zajedničkim vežbama stiče nova iskustva i prijteljstva.

Domaćin prijema je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Prijemu su prisustvovali prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a tu su bili i patrijar Irinej i druge ličnosti političkog života Srbije.♦